неделя, 4 ноември 2012 г.

Ник Нолти – богат на таланти, беден на воля





 Боряна АНТИМОВА

Ник Нолти, станал любимец на българските зрители с ролята си на Том Джордаш в екранизацията по романа на Ъруин Шоу – “Богат, беден” не може да се оплаче от липса на актьорски талант, спортна фигура и мачо излъчване и на 71. Но печели известност едва на 35 години, със сериала “Богат, беден”. Пълната неизвестност на Ник продължава цели 12 години. Той се скита с пътуващи трупи из страната и прекарва свободното си от спектакли време в дневни и нощни барове. Всъщност фамилията Нолти е известна, но по друга линия – баща му е популярен футболист.

Преди да стане актьор и продуцент, роденият на 8 февруари 1941 г. в Омаха, Небраска Никълъс Кинг Нолти (Nicholas King Nolte) е манекен. Майка му Хелън Нолти притежава супермаркет, а бащата Франк Нолти се състезава. Ник завършва гимназия в Омаха и тъй като също като баща си има данни за футболист, е приет със стипендия в университет в Аризона. Въпреки спортните му изяви обаче скоро е изключен, тъй като въобще не си прави труда да учи. По-късно той ще каже, че този провал е за добро, тъй като заминава за Пасадена, където изучава театрално изкуство.

За българските зрители Ник прави много силни роли в “Принцът на приливите” и “Нос страх (1991), Закуска за шампиони“ (1999), „Тънка червена линия“ (1998), „48 Часа“ (1982). Нолти много разчита, че успехът му в телевизията ще му помогне да получи главната роля във филма на Франсис Форд Копола „Апокалипсис сега", но режисьорът кани Мартин Шийн.





Ник Нолти си спечелва репутацията на надежден и способен актьор, но железният имидж е разбит от липсата му на воля да се справи с алкохолизма си. Известен е още със слабия си ангел по отношение на жените. Женил се е три пъти: за Шийла Пейдж (1966—1970), за Шерин Хадад (1978—1983) и за Ребека Лингер (1984—1994). От нея има син Броули. Освен това има сериозни връзки с Дебра Уингър, Вики Люис. Сега живее в Малибу, Калифорния с Клайти Лейн, с която няма сключен бра. Тя му роди дъщеря Софи Лейн Нолти.

Личният му живот е объркан и пълен с неприятности. От 1990 г. той има непрестанни проблеми с алкохола, а и с наркотиците. Върхът на неудачите е, когато в края на 2002-ра атьорът е осъден на три години условно и заставен да се лекува под непрестанно лекарско наблюдение. През 2008 г. актьорът заяви, че е успял да пребори алкохолната зависимост и че е абсолютно чист.

Имал е и проблеми със закона. Арестуван е за продажба на фалшификати през 1962 г. И до днес актьорът няма право да гласува и дори отказва покани от Белия дом, защото смята, че президентът не бива да се среща с осъдени престъпници.

"Правил съм много грешки и не съжалявам за нито една от тях. Понякога това е единственият начин да се научиш", казва, сякаш да се оправдае, емблематичният актьор. Големите в киноиндустрията в Холивуд са категорични, че богато надареният с актьорски таланти Нолти би постигнал много повече в света на киното, ако не беше толкова слабоволев.

Публикувано във в. Преса, 28 октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар