неделя, 14 октомври 2012 г.

Жан Ебютерн – нежната муза на Модилиани





Жан Ебютерн (на френски: Jeanne Hébuterne) е френска художничка. Тя е един от най-популярните модели на художника Амедео Модилиани, с когото съжителства без брак.

Двамата са невероятна двойка – красиви, талантливи, влюбени. Той – толкова гениален, че самият Пикасо изпитва към него нещо смесено между любов, възхищение, омраза и дива завист; живее на светкавични обороти – изгаряне, което го отвежда в гроба много млад; тя – също талантлива, нежна и деликатна; не може да понесе мъката по любимия и се хвърля през прозореца от жилището си, бременна в осмия месец…

Амедео Модилиани в ателието си




Коя е нежната муза до гениалния Амедео Модилиани? Жан е родена на 6 април 1920 г. е в католическо семейство, баща ѝ, Ахил Ебютерн е служител в първия универсален магазин в света "Le Bon Marché". В артистичните среди на Монпарнас, Жан е въведена от своя брат Андре Ебютерн, който иска да стане художник. Тя се среща с някои от гладуващите по това време художници, сред които и Цугухару Фуджита, за когото тя позира.

Като талантлив рисувач, който мечтае за артистична кариера, Жан Ебютерн посещава курсове по рисуване в академията "Колароси". Точно там, през пролетта на 1917 г. тя е представена на Амедео Модилиани от скулпторката Хана Орлова (1888-1968). Скоро след това Жан започва връзка с харизматичния художник и двамата се влюбват. Тя се премества да живее при него, пренебрегвайки възраженията на силно религиозните си родители.

Описана от писателя Шарл-Албер Сенгрия (1883-1954) като фина, срамежлива, тиха и деликатна жена, Жан Ебютерн се превръща в основна тема на творбите на Модилиани. През есента на 1918 г., двойката се премества в Ница, където агентът на Модилиани се надява да продаде работите му на зимуващите по Френската ривиера заможни познавачи.

Така вижда и рисува любимата си гениалният Амедео Модилиани 




В Ница, на 29 ноември се ражда първото дете на Жан и Модилиани. През пролетта те се завръщат в Париж и Жан разбира, че е бременна отново. През това време Модилиани развива туберкулозен менингит, а от различните зависимости здравето му фатално се влошава.

Амедео Модилиани умира на 24 януари, 1920 г. Семейството на Жан Ебютерн я прибира в дома им, но само два дни след смъртта на Амедео, на 26 януари, объркана и обезумяла, Жан Ебютерн се самоубива бременна в 8-ми месец, скачайки през прозорец на петия етаж. Обвинявайки Модилиани за нейната смърт, семейството ѝ я погребва в Cimetière de Bagneux. Близо 10 години по-късно, останките ѝ са прехвърлени до тези на Амедео Модилиани в гробището Пер Лашез.





Жан Модилиани (1918-1984), дъщерята на Жан Ебютерн и Амедео Модиляни, е осиновена от сестрата на баща си, която живее във Флоренция, Италия. Тя израства без да знае нищо за своите родители. След проучване на техния бурен живот, тя написва през 1958 г. биография на своя баща, озаглавена "Модилиани: човек и мит".

Повече от тридесет години отнема на изкуствоведите да признаят творбите на Жан Ебютерн и да ги направят достъпни за публиката. През октомври 2000 г., нейни работи са включени в голяма изложба на Модилиани във Венеция.



Анди Гарсия в ролята на Модилиани, пред един от портретите на Жан, нарисуван от гения
Жан, излязла изпод четката на нейния любим Амедео




Източник: Уикипедия

1 коментар: