петък, 28 септември 2012 г.

Пет българки обявени за изтъкнати жени в САЩ

Три от наградените българки с призовете: Боряна Павлова, Нели Хаджийска и Даниела Пондева



Пет българки грабнаха половината от общо десетте награди за изтъкнати жени в САЩ на Федерацията на балканските американски асоциации FEBA (Federation of Balkan American Associations) на проведената на 25 септември годишна конференция на организацията.

Наградени бяха Розина Абланичка, изтъкнат учител на деца от българската диаспора в Пенсилвания; Катерина Заимова, създател на „Register Balkan American”; Боряна Павлова, създател на Български женски клуб в Ню Йорк и организатор на първия конкурс «Мис Българка в Америка»; Нели Хаджийска, президент на борда на Български детски хор и училище ”Гергана” в Ню Йорк и Даниела Пондева, създател и директор на Българския културен салон в Ню Йорк.

Годишната конференция на организацията FEBA тази година се проведе в хотел „Уолдорф Астория” в Манхатън (от началото на седмицата седалище на много от международните делегации, дошли в Ню Йорк за сесията на ООН). Форумът премина под наслов „Women shaping society”, съобщава Eurochicago.com.

Сред почетните гости и оратори на вечерта бяха Ahmet Davutoglu (външен министър на Турция), Pelin Gundes Bakir (член на Турския парламент), Munira Subasic (създател на “Майките на Сребреница), Carolyn Jane Maloney (член на Конгреса на САЩ от 1992 г.), Liri Berisha (съпруга на премиера на Албания и основател на организацията „Майка Тереза”). Беше прочетена и реч от съпругата на турския премиер Емине Ердоган.

FEBA е организация с идеална цел, която се опитва да обединява хората от балканските страни чрез междукултурен диалог и мирно съвместно съществуване, а също чрез промотиране на образованието и културата.

Конференцията от 25 септември беше посветена на ролята на жените в обществото. Събитието кулминира в раздаване на награди на изтъкнати жени, живеещи в САЩ, с необикновени резултати в работата им в съответни етнически групи в областта на бизнеса, филантропията, образованието, политическото организиране, културата. Другите 5 от общодесетте наградени жени бяха от Албания, Босна и други държави от бивша Югославия.

Една от наградените - Боряна Павлова беше мой събеседник - повече за нея ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар