неделя, 30 септември 2012 г.

Актрисата Слава Рачева: Педя човек е жив, гостува в детските градини

zahorata.bg




Боряна АНТИМОВА

“Добър вечер, мили приятели, добър вечер, мили деца!” – невъзможно е някой да сбърка топлия й глас. Пет поколения е приспивал нейният Педя човек – лакът брада със сладкодумните си приказки. Оказва се, че най-любимият герой от рубриката “Лека нощ, деца” на БНТ не събира прах, забутан в някой склад.

Не че ръководството на държавната телевизия е решило да върне Слава Рачева на екран. Просто Педя човек продължава да пътува из страната по волята на Нейно величество публиката. “Участвам в различни програми в детски градини. Така че Педя човек е жив”, казва актрисата.

Преди дни била на гости в едно ловешко село – Врабево. “Имах покана от детската градина, казахме си приказки, децата ми пяха песнички. Мина чудесно и всички бяха развълнувани, защото техните майки и бащи, баби и дядовци са израснали с Педя човек. Даже помнят наизуст песничката. “Аз съм мъничко човече,/ на децата мил другар,/ имам шарено елече/ и в торбата скъп товар./Зная приказки и песни,/ що съм слушал по света./ Зная хитрости чудесни,/ те помагат ми в беда./ Тралала, тралала,/ лека нощ деца!”, припомня актрисата. Че кой ли не я помни…






За 38 години са сменени три кукли Педя човек, а преди 12 решават да го променят с по-различен образ, но със същата песничка и същия текст. “Имаше няколко години предавания с него, но не го възприеха в новия му вид. Първата кукла се знае от всички – с цървулките и торбичката, с дългата брада”, казва Слава Рачева.

Тя разказва с вълнение как нейният Педя човек се е разхождал в открита орбита. Вторият ни космонавт Александър Александров пожелал да вземе куклата в Космоса и на 7 юни 1988 г. наистина излетял с умален макет на Педя човек на борда, заедно с други любими символи от България. Взел със себе си и 30-секунден запис на нейния глас, чрез който Слава говори от Космоса на всички деца и им обещава нови интересни приказки.

За нея се шегуват, че това е актрисата, най-дълго стояла в краката на тв говорителя Никола Филипов. Нали от самата поява на Педя човек той гостува на “чичко Филипов”, а Слава стои приклекнала в краката му, докато държи куклата. “Двамата с Никола празнувахме един рожден ден преди 2-3 години, бяхме на гости при Иван и Андрей, защото сме родени през 3 дена. Но той остана Овен, а аз – Телец”, разказва актрисата.

С Асен Траянов, дългогодишен режисьор в БНТ




Слава е на 22 години, когато за пръв път се въплъщава в Педя човек. Тогава е актриса в Кукления театър, където я приета с конкурс от основателката Мара Пенкова. Назначена е като стажант-артист на 1 декември 1955 г. През май същата година завършва гимназия с отлична диплома, тогава – “Отличен 5”. По онова време има пълна матура по всички предмети.

Слава се дипломира през май, едва навършила 17, и след половин година е вече артистка. По-късно завършва задочно ВИТИЗ, актьорско майсторство за драматичен театър. Директор е на Кукления театър през 1991 – 1992 г. “Реших, че трябва да помогна, там за пръв път постъпих и след 43 години там се пенсионирах”, казва Слава. Освен с гостуванията си с Педя човек, от време на време участва и в озвучавания в БНР. Но е откровена: “Толкова много съм работила, че ще е грехота да кажа: “Липсва ми сцената”! Цели 55 години! Всяко нещо с времето си”.

Рейтинг ли? Слава Рачева бие всякакви рекорди! В историята на нашия куклен театър и телевизия няма друг артист, който само с една своя роля да е до такава степен популярен и обичан, че и днес, 51 години след появата на Педя човек, не е загубил и малка част от феновете си. Със сладкия си глас Слава Рачева е обиколила много страни с различни постановки. Около 90 роли е изиграла с Кукления театър.






Миналата година Педя човек навърши половин век, но тогава БНТ е заета с отпразнуването на собствената си 50-годишнина и решава, че няма нужда много-много да се почете нейният доайен и най-любим детски герой. Защо Педя човек не е в телевизията? “Ами като всички ме питате мен, що не питате ръководството?”, лаконична е Слава и смята, че тази рубрика е страшно необходима.

Според нея, децата са абсолютно отделени от телевизията, освен във всички пошли предавания, които се въртят не в тяхното време. Особено най-малките, които според нея са изтървани напълно. “Гордостта на бабите, че работят с джиесема и много добре се справят с компютъра, само води до бели. Детето на 7 години вече е доста не разглезено, а провокирано да не са му интересни ученето на буквите и сметките по аритметика. Вече е облъчено с нещо съвършено друго, което не е било подходящо за неговата възраст”, казва Слава.

“Бабините приказки определено липсват във възпитанието на съвременните деца, и особено българските народни приказки. Защото в тях и най-лошият герой или е наказан, или е претърпял някаква промяна и детето е спокойно, че доброто побеждава”, вълнува се актрисата. Тя смята, че няма нищо лошо в това, “бедните баби да отглеждат внуците си”, след като с тия ниски пенсии не могат с друго да помогнат.

Слава приема съвсем спокойно годините си, изглежда като жена, постигнала спокойствието, хармонията и мъдростта на тази възраст. “Никога не съм се притеснявала за външния си вид, даже когато се роди първият ми внук Илиян - сега е на 27 години, с удоволствие приех да ми казва бабо. Тогава бях на 47.






Чувствам се в добре, понякога някои болежки ме събарят за кратко, но човек трябва да се пребори, да ги преодолее. Гледам много нормално на живота, може би заради земната ми зодия - Телец, а може би, защото отдавна съм започнала да работя и да съм сред хора”, казва актрисата.

Слава никога не е била глезеното дете на мама и татко. Имала чудесни родители, които се отнасяли с разбиране към всичко, което решавала да прави. От много години е останала сама, без другар. Мъжът й Йовко Найденов е починал на 39-ата година от брака и вече 11 години е сама.

Смята, че е добре, че е бил икономист по професия, а не актьор като нея. “Съвършено друг е начинът на живот без него, но пък гледам да не преча на деца и внуци, да имам и свой собствен живот и да не ги занимавам непрекъснато със себе си” – така актрисата обяснява формулата си за добра кондиция.

Отзивчива баба е била Слава. Има две дъщери, двама зетьове. Големите си внуци ги отгледала при нея, най-малкият обаче е далече – в Австрия, и с него се вижда основно по скайпа. Най-големият - Илиян е завършил компютърни технологии и вече работи, внучката Слава, кръстена на нея, е на финала на следването си, учи социални науки.

“Децата са безкрайно много жадни за внимание от своите близки. Най-хубавото, което можем да им дадем, е да ги отглеждаме с повече внимание, с повече любов” – Слава признава, че тази тема й е любима. После с удоволствие влиза в кожата на своя Педя човек: “До нови срещи, мили приятели”.

Публикувано във в. "Преса", 30 септември 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар