понеделник, 3 септември 2012 г.

Родени през 1944: Годината на Дани се Вито и на поколението “живея, за да работя”





Боряна АНТИМОВА

Родените след Втората световна война са всъщност първото поколение, имало късмета да израсне в мир. С последните залпове, оповестяващи края на ужаса и разрушенията, оцелелите се хващат здраво за живота и започват да се раждат все повече деца. Заради демографския взрив наричат хората, дошли на бял свят между 1944-та и 1964-та поколението “бейби бум”.

Родени сред руините на бомбардировките, тези деца се асоциират с оптимизма. На тях не им се налага да гинат по фронтовете, те са по-богати и по-здрави от родителите си и са готови да работят много, за да успеят. Затова ги определят още като поколението “живея, за да работя”.

У нас това е годината на раждането на енигматичния ни телевизионен журналист Кеворк Кеворкян. Негови връстници са и трима любими наши актьори – Латинка Петрова, Цветана Манева и Ангел Георгиев – Ачо, напуснал ни неотдавна.

През 1944-та са родени и певецът Бари Уайт, виртуозният китарист Джими Пейдж, звездата от култовия филм “Брулени хълмове” Тимъти Далтън, холивудските любимци Майкъл Дъглас и Дани де Вито.

Според китайския хороскоп това са хора, родени под знака на Маймуната. Имат силно развито чувство за хумор и са много забавни. Те са интелектуални и многостранно развити личности, разбират и се интересуват от всичко. Суетни са и надарени с въображение и оригинално, нестандартно мислене, в състояние са да разрешат всякакви заплетени проблеми.

Родените в годината на Маймуната обикновено са душата на компанията. Те са интелигентни и жадуват за знания. Винаги всичко са чели, всичко знаят и са в течение какво се случва по света. Голяма част от тях са с добро образование, имат прекрасна памет, помнят и най-малките подробности.

Дани де Вито работи като козметик


С жената на живота си Риа Пърлман




Докато нашата Латинка Петрова атакува ВИТИЗ и пръска очарование по “Раковски”, връстникът й и колега Дани де Вито работи като козметик, а голямата страст на снимачната площадка още не го е обсебила...

Високият само 1, 52 миньон е истински хамелеон в киното. Играл е безскрупулен богаташ, адвокат тарикат, комичен близнак на канарата Шварценегер, гинеколог, който прави революционни опити, та дори стриптийзьор. Днес Де Вито е един от най-ценените режисьори и продуценти в Холивуд. Има награда “Еми” и още 4 номинации, както и номинация за Оскар като режисьор и продуцент, получавал е награда „Кристален глобус“.

Животът на родения в Ню Джърси на 14 ноември Даниел Майкъл де Вито (Daniel Michael DeVito) обаче не е бил така бляскав. След като се дипломира през 1962 г., започва работа като козметик в салона за красота на сестра си. Година по-късно се записва в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк, за да се дообразова в козметиката, фризьорството, маникюра, педикюра и т.н. Но вместо по козметиката, Дани хлътва по актьорството. Сприятелява се с Майкъл Дъглас.

Пак по това време Дани среща актрисата Риа Пърлман, известна у нас като цапнатата в устата сервитьорка от сериала "Бар Наздраве". Тя е “само с 4 см по-висока от него”, но се оказва жената на живота му и през 1982 г. Дани се жени за нея. Раждат им се две дъщери и един син.
Актьорският му гений е видян от режисьора Милош Форман и актьора Майкъл Дъглас и по тяхно настояване се снима в екранизацията на романа "Полет над кукувиче гнездо".

Истинският му взрив като комедиен актьор обаче е през 1978 г. със сериала "Такси ". Дани се явява на кастинга за ролята на диспечер, а продуцентът му казва, че ако много иска да участва, трябва да покаже повече хъс. На мига Дани мята сценария на земята и се провиква: "Кой е написал този боклук?!". Естествено, получава ролята веднага.

През 80-те и 90-те години Де Вито вече е в стихията си. Пасва му амплоато на черната комедия и снима филми като "Хвърли мама от влака ", "Войната на семейство Роуз " (където той се проявява и като талантлив режисьор), и "Джуниър ". През 1992 -ра изиграва една от знаковите си роли – ужасяващия пингвин от "Батман се завръща " на любимия му режисьор Тим Бъртън.

Де Вито е жаден да опита всичко в света на киното. Именно той продуцира култовия филм на Тарантино "Криминале ", "Гатака ", лентата на Милош Форман с Джим Кери "Човек на Луната " и донеслия Оскар на Джулия Робъртс "Ерин Брокович".
Неуморният де Вито е и съсобственик на ресторант в Маями - DeVito South Beach (“Де Вито Саут бийч”).

Публикувано във в. "Преса", 2 септември 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар