петък, 8 ноември 2013 г.

“Възторг и крах на любовта" – едно фотографско пътешествиеЕдно фотографско пътешествие-изследване, някъде на границата между танца на балет “Арабеск” и емигрантския вопъл на улицата

Текст и снимки: Стефан Галибов, Зафер Галибов

На 13 ноември във фоайето на Дома на киното от 18 ч. ще бъде открита изложбата “Възторг и крах на любовта – едно фотографско пътешествие”. Фотосите са заснети от художника-фотограф Зафер Галибов по време на танцовия спектакъл на Мила Искренова и балет “Арабеск” - “Възторг и крах на любовта”.

„Когато слушам музика, аз моделирам образи” – споделя хореографът Мила Искренова. Подобен семантичен подход, но обърнат наобратно, е способен да превърне образите в музикални емоции; да разтвори и изпълни с живот наново инстантния чай, съхранил мириса и вкуса на персонажите на Мила Искренова.

Така фотографията, уловила музиката и движението в залата, е запечатала своето културологично ДНК в двуизмерни изображения, които връщат представата за наново и наново преживяван танцов спектакъл.

Фотографията обаче добавя още един прочит на събраната емоция, тя е неин синтезиран и много бърз медиатор, като препраща към улицата и ежедневието, към заобикалящата ни действителност.

Фотографията обръща представите на съпреживяващия образността и го кара да търси, изследва и създава нови паралели и вселени между тук и там, между някога и сега, между ирреалното сърце на танца и музиката, на изкуството и кованите тежки окови на битието и реалността.

”Има знаков паралел между събитията на улицата и тези вътре в театъра, където същите изстрадали герои откриват своите истини и са готови да ги отстояват. Миграции, емиграции, изселвания, прогонвания и бягства, всякакви премествания на човек в пространството. Емигранти, отчаяни мореплаватели, търсачи на непредвидени приключения. Пътешествие на човешкия дух в търсене на щастието и любовта. Какво свързва всичките тези хора? Свързва ги движението. Човек не може да обича, когато не е свободен”, казва за спектакъла си хореографът Мила Искренова.

"Не, това не беше ураган, който помита всичко от сцената, а просто... танцуващи хора, които се движеха различно от очакването и които ме развълнуваха така, както не съм се вълнувал преди. Няколко мига по-късно усетих бучка в гърлото си и след минути на невярващо изумление дадох воля на чувствата си - разплаках се неудържимо", разказва Вендерс, изправен пред великия гений на Пина Бауш.

"Самото движение не ме е трогвало досега. Винаги съм го смятал за даденост. Някой се движи. Всичко се движи. Чрез танцовия театър на Пина се научих да ценя жестове, поза, поведение, езика на тялото – и чрез нейната работа се научих да ги уважавам. Преоткривам ги всеки път, когато видя творба на Пина.

Често като ударен от гръм научавам отново и отново, че най-простото и най-очевидното е най-трогателно – какво съкровище е скътано в нашите тела, да имаш способността да изразиш себе си без думи! Колко много истории могат да бъдат разказани без помощта дори на едно изречение...", признава Вендерс.Същото безсловесно взривяване на сетивата и мисълта предизвиква и поредният спектакъл на балет „Арабеск” по хореография на Мила Искренова и с музиката на режисьора Бойко Богданов.

Заглавието е „Възторг и крах на любовта”, но всъщност любовта е само един от няколкото плана в пиесата. Това е епична творба, в която музиката носи патоса и обобщението на социално-историческия план на 20 век. Тя звучи доста революционно, мащабно, като колаж от отгласи от социални сътресения, които в миналото са били причина за огромни размествания.

Пиесата е много дълбока и сериозна, защото се отнася до нашата раздяла с миналото и стремежа ни към хармония и красота, получава се дълбок екзистенциален и метафизичен портрет на преживелите революциите и социалните сътресения на 20 век хора - на поколенията, преживели комунизма, фашизма и изобщо ужаса на тоталитарните системи...
Балет "Арабеск" закри "Софийски музикални седмици"


На 27 юни на сцената на Народния театър с премиерния спектакъл "Възторг и крах на любовта" беше закрито 44-то издание на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици".

Либретото, постановката и оригиналната музика са на режисьора Бойко Богданов, хореографията – на Мила Искренова, а изпълнението - на безспорния фаворит в модерното танцово изкуство у нас балет "Арабеск". Сценографията и мултимедията са на Цвета Богданова, теноровата партия се изпълни от Бойко Цветанов, а сопрановата – от Цветелина Малджанска.

Записът на симфоничната партитура е реализиран в студио 1 на БНР под диригентската палка на маестро Георги Димитров от "София филм оркестър" с преобладаващо участие на музикантите от симфоничния оркестър на БНР. Музикалният език на творбата е в традицията на късния пост-романтизъм.

 "Възторг и крах на любовта" е ново българско музикално-сцениично произведение в жанра на модерния балет и танцов театър. С активната роля на мултимедията, това е една поетична приказка за срещата, извисяването, духовното ликуване, нирваната на блаженството, а после - катастрофата, краха и непостижимата Тишина на Вечността след края на любовното тържество.

В спектакъла освен завладяващата красота и хармония на жеста и танца, с една атрактивна кинематографична визия на сценографията и мултимедията, са включени и текстове от класически шедьоври на световната любовна лирика.

Възходът на спектакъла изгоря в смисъла на неговото заглавие и своето единствено представяне пред публика. Възторг и символ на любовта.

ИНТЕРВЮ С МИЛА ИСКРЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар