събота, 17 май 2014 г.

Силвия Станоева и Иво Желев отново оплетени в love story



"Ангелите на Касиел" са в провокативен дует във филма “Контражур”, чиято премиера е на 21 май

Боряна АНТИМОВА

Нашумелите млади актьори Силвия Станоева и Иво Желев са звездите в новия филм “Контражур”, чиято премиера е на 21 май от 19.30 часа в Дома на киното. Филмът е поредната провокация на супер успешния актьорски тандем. През 2013-а двамата “Ангели на Касиел” получиха "Икар" за дебют и номинация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството за спектакъла "Клер Мадам Соланж", режисиран от Касиел Ноа Ашер. Там те бяха в ролите на много противоречиви любовници.

Лентата "Контражур" е късометражна, 30-минутна, от типа short, и е заснета с много ентусиазъм от изцяло млад и талантлив екип. Режисьори са Калоян Патерков и Вал Тодоров. Двамата заедно с оператора на филма Мишо Боевски са и продуценти.

Филмът разказва историята на млад фотограф, който обича приятелката си, стария аналогов фотоапарат и филмите на Дейвид Линч и Уон Кар Уай. Той вманиачено настоява, че черно-белите снимки, които прави и сам проявява, разкриват по-дълбоки пластове на реалността. Да го наречем "Ти".

Силвия и Иво в "Контражур"


Улиците на града, поезията на протестите, актовата фотография, огледалата и сексът се превръщат в канава за изповед и екзистенциално съмнение... Но защо "Ти" се изповядва на човека зад бара? Да го наречем "Аз". И наистина ли е лудо влюбен в приятелката си, както твърди? Дали сериите му от черно-бели снимки правдиво отразяват реалността? Или са изкусна конструкция на измамен монтаж?

Екипът от ентусиасти и съмишленици се събира, след като единият от режисьорите – Вал Тодоров снима Иво Желев в нашумелия филм “България – тази вечна ерес”, който мина с голям успех по кината. “Вал беше гледал две наши представления с Иво и ни покани да се снимаме, като сметна, че сме достатъчно провокативни за двете роли – на главния герой фотограф и неговата приятелка”, каза Силвия.

“Снимахме го миналото лято, като случихме времето на протестите. Аз играя Ина, приятелката на един доста обсесивен тип, 25-годишен фотограф. Той вижда света през неговата доста странна призма. Странен е и начинът, по който възприема любовта, изкуството, живота в града. Не е лесно да си приятелка на човек, който изпитва непоносимост към града.

Но моята Ина също е едно много противоречиво момиче и не става ясно дали тя е невинна жертва, или по-скоро е провокатор на това, което се случва. Начинът, по който е замислена и заснета, я прави много мистериозна, магнетична. Тя е и фатална жена, но има и нещо много детско. Ина като че ли е движена по-скоро от някакви предчувствия, отколкото да създава провокации.

Кадър от "Контражур"

Ролята е много интересна, за мен самата Ина беше голяма загадка почти докъм средата на процеса на подготовка за филма. Едва по време на снимки вече започнах да разбирам в каква посока трябва да я изграждам. Беше наистина голямо предизвикателство”, сподели Силвия.

Тя добави, че екипът е минал през доста тежки моменти, тъй като филмът е заснет изцяло с лични средства, а не всички са меценати. “Трябваше да снимаме една сцена в антикварен магазин, всичко беше договорено и когато отидохме целия екип, се оказа, че трябва да платим наем, който не можехме да си позволим. Но в крайна сметка нещата се получиха доста добре”, коментира дамата.

Преди три месеца Иво Желев емигрира във Франция. Беше разбито “желязното креативно трио” Силвия – Иво – Касиел. “Просто напусна държавата”, коментира по този повод режисьорът и ментор на двамата млади таланти Касиел Ноа Ашер.

“Иво няма да бъде на премиерата, но ние изгледахме филма заедно на предварителната прожекция. Ще ми бъде странно без него... Много дълго сме работили, през много неща минахме. Нямам новини за него от Франция. Знам, че щеше да учи френски и постепенно да започне да се занимава с кино. Той знае за премиерата, но не сме си писали”, сподели Силвия.
Във филма се снимат и ветеранът Пламен Манасиев, както и нашумелият Иво Аръков.


С емигрирането на Иво Желев беше разбито "желязното креативно трио" Иво Желев, Касиел Ноа Ашер и Силвия Станоева от култовия спектакъл "Клер, Мадам, Соланж". Сега се подбира нов актьор за ролята на Иво


Силвия продължава с голям успех концертите си по проекта Crazy in love, на 22 май от 20 часа ще пее в Червената къща. “Ще комбинираме концерта с прожекцията на три кратки късометражни филма с режисьор Иван Юруков и ще бъде доста интересно събитие”, казва тя.

Талантливата актриса има предложение за интересна роля в Народния театър, но беше лаконична: “Няма да издавам подробности, защото не е уточнено дали лятото ще се репетира, или есента. Но отново е много голям режисьор и известно име като Касиел Ноа Ашер”.


1 коментар: