събота, 20 април 2013 г.

Мира Дамян – аристократичната мода, която спира дъха




Шведски шик от коприна и метал, черни перли и 5000 копчета върху уникална рокля, шита в Болшой театър

Текст и снимки Владина ЦЕКОВА


Шоурум “Велмар” в аристократичната софийска къща на бул.”Васил Левски” 51 отвори вратите си на 19-и април вечерта за експозицията на уникални по рода си модни облекла, съчетани с перлите “Велмар”. Атмосферата, напълно в духа на арт изложба, а не на модно ревю, е дело на дизайнерката Мира Дамян. Новата и колекция е лимитирана, като всяка дреха в нея е уникат.

Познатите и търсени перли на “Велмар” са приказното допълнение към аристократичната, но и твърде нестандартна мода на Мира. Нейните облекла са популярни и търсени в Швеция повече от 25 години. Дизайнерката създава своята собствена модна марка години след като завършва дизайн и мода в Стокхолм. Нейни клиенти са популярни и обичани шведски личности.



Изключително интересната и екстравагантна Мира Дамян освен всичко е била съседка на Астрид Линдгрен, отказала е покана за вечеря на Павароти в Москва, работила е в ателиетата на Болшой театър. Нейните модели с радост носи съпругата на създателя и мениджъра на АББА Стикан Андерсон.

Мира Дамян с приятелката си Владина Цекова

Мира е представена в няколко магазина в Стокхолм, сред които NK Independents и K Stockholm Design, както и в международните представителства на Швеция в Кувейт и Япония. През 2000 г. Мира Дамян открива собствен магазин и шоурум в Стокхолм, а през 2008 г. и в София. Нестандартните и изложби и ревюта са отразени в международни списания като Vogue Австралия и Мегаполис. Дизайнерката е значима и високо ценена и заради персоналното си отношение към всеки клиент.

Дрехите на Мира Дамян не могат да се категоризират лесно, но за сметка на това са лесно разпознаваеми.

 „Аз правя дрехи, които могат да бъдат носени от сутринта до следващата сутрин“, обобщава дизайнерката. Комфорт, стил и индивидуалност – това са основните характеристики на модата на Мира Дамян.


Мигове от изложбата








В експозицията са представени и четири от най-известните произведения, превърнали се във визитна картичка на Мира Дамян.


Рокля с 5000… копчета
„През 1990 г. в Москва, в малките дюкяни, имаше само копчета и коприна и така се роди идеята за рокля направена от около 5000 копчета, ръчно зашити върху три слоя коприна. Изработена е в ателиетата на Болшой театър“, споделя Мира.






Коприна и метал
„Коприна и метал от 5 слоя, тъкани за мен от швейцарската фирма Schlaepfer – производител на висша мода платове. За съжаление горният цвят не ми се понрави и така дни наред ръчно го премахнах”, разказва дизайнерката. Моделът е от 1992 г.



Безсънна креативност
„Безсънна креативност“ е също комбинация от метал и коприна, остатък от гала-роклята на г-жа Гудрун Андерсон, съпруга и съдружник на основателя и мениджъра на група ABBA Стикан Андерсон”, представя Мира модела си, създаден през 1994 г.




Rock & Roll
“Моделът също е от метал и коприна. За този така скъп плат нямаше технология за шиене. Създаден е през 1992 г.”, разказва дизайнерката.



Уникатите





























Благородството на перлите










Няма коментари:

Публикуване на коментар