петък, 1 февруари 2013 г.

Ключът към щастието: правилата на една модна пънкарка


Боряна АНТИМОВА

И на 72 тя си остава лошото момиче на модата, като с еклектичния си поглед към дизайна първа налага стила пънк. Продължава и на тази достолепна възраст да носи скандални дрехи и да боядисва косата си в морковен цвят. С непукизма и бунтарството си тя отдавна се е превърнала в модна икона и има последователи не само в родната си Великобритания, но и навсякъде по света.

Тя е бунтарка, шантава и непокорна. Дрехите, които създава, в по-голямата си част са като за клошари, или изобщо не стават за носене по улиците. Освен ако някой не е решил да бъде забелязан на момента. Но Вив показва среден пръст на скуката, липсата на въображение и правилата, които стягат като примка на шията.

Тя просто отказва да бъде вкарана в каквито и да било калъпи, групи, да бъде укротена, усмирена, шлифована, цивилизована. Това не е просто мода, но и стил на живот, философия на бунта. Затова името й се развява като знаме не само от пънкарите и не само от младите, но и от хората, които жадуват да бъдат себе си и да не се подчиняват на правилата, които не одобряват.

Вивиън Уестууд (англ. Vivienne Westwood), с рождено име Вивиън Изабел Суайър (англ. Vivienne Isabel Swire) е родена на 8 април 1941 г. в Тинтсуисъл, Дербишир, Великобритания. Както често се случва при такива изявени артисти, Вивиън е отраснала в крайно бедно семейство. Затова й се налага рано да се омъжи, на принципа, все едно за кого, само да е по-далече от семейния кошмар, нищетата и глада.


Заради брака на Вивиън й се налага да зареже художественото училище, макар че получава диплома за педагог. Първият й мъж се казва Дерек Уестууд и от него й остава само името. След тригодишен брак Вивиън запазва фамилията на своя съпруг, като по-късно я прославя в целия свят. Ражда две деца – дъщеря Роуз и син Бен.

По-късно Вивиън се запознава с мениджъра на рок групата Sex Pistols, Малкълм Макларън, с когото сключва втория си брак и ражда сина си Джоузеф. Сега е омъжена за бившия си ученик, австрийския дизайнер Андреас Кронталер.

Стартът на Вивиън в модата е на 29. До този момент тя работи по специалността си – като учителка. През 1970 г. започва сериозно да се занимава с дизайн и открива първия си магазин Let It Rock (1971-1973), който по-късно е преименуван като Too Fast To Live Too Young To Die (1973-1974), а после като Sex (1974-1976). Името на магазина се променя в съответствие с всяка нова модна колекция.

Когато се запознава и омъжва за втория си съпруг, музиканта Малкълм Макларън, той продуцира ъндърграунд музика и става идеен вдъхновител на пънк групата Sex Pistols. През 1976 г. те разработват съвместно облекла за бандата. Така Вивиън започва да налага пънк стила в модата.

Дизайнерката е много активна и в политиката. Почти през целия си живот е върла лейбъристка, но през 2007 г. решава да смени политическите си ориентири и завива рязко към консерваторите.



Памела Андерсън и Вив
Модата й често е повлияна от политически идеи. През есента на 2005 г. например пуска колекция тишърти с надпис “Аз не съм терорист, не ме арестувайте (I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me), които се продават като топъл хляб по 50 фунта. През пролетта на 2008 г. пък участва в акция за ядрено разоръжаване около ядрения комплекс Atomic Weapons Establishment в Алдърмастън, Беркшир.

Със своя непукизъм и индивидуалност Вивиън продължава да е модна икона, и то не само на младите пънкари. За разлика от зевзеците по нашите географски ширини, на онези пънкари на острова и в цял свят и през ум не минава да се гаврят с Вив на тема възраст. Нейният начин на живот е пример за подражание, а 10-те й правила за щастлив живот се разпространяват като библейски максими.






10-те правила за щастлив живот


1. Искай невъзможното. Винаги!
Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена.

2. Приеми обстоятелствата!
За мен животът е непрекъснато преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого и той те прецаква, не си допадате. Стискате си ръцете и продължаваш напред. Това не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш.

3. Не бъди моралист!
Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред.

4. Не отлагай!
Не спирам, не почивам, не отлагам. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша някоя глупост.

5. Не съжалявай!
Никога не гледай назад, никога не искай да върнеш времето. Аз не обичам историята, тя и без това е написана по хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е.



6. Не се страхувай!
Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят.

7. Не пести!
Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка. Не е нужно да ви обяснявам.

8. Пътувай!
Моите пари са вкъщи, в дрехи, във вечери, дори и във фалшиви приятелства. Но моето богатство е в пътуванията. Не бих могла да ви разкажа за тях. Да не би да искате да го получите наготово?

9. Любовта винаги трябва да е лесна!
Никога не съм правила усилия, за да получа любов. Защото ще получа трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва сама. Другото е преследване и изнасилване, което завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни.

10. Обичай се!
Дано тази любов не бъде несподелена. Защото тя е най-голямата. Обичай се, глези се, разхождай се гола, гледай се с часове пред огледалото.

На ревю на Вивиън


Няма коментари:

Публикуване на коментар