вторник, 17 юни 2014 г.

“Евробет талант”: бизнесът подава ръка на младите творци

Ръката на Владо Пенев в партньорство с водещия Стефан Щерев определи чрез лотария новото лого на проекта.

Боряна АНТИМОВА

Какво се случва, когато бизнесът и културата си подадат ръка в името на откриването, развитието и лансирането на млади таланти? Шанс за млади хора, които нямат финансовите възможности да инвестират в образованието си представя новият културен проект „Евробет талант“.

“Той е естествено продължение на дългогодишната политика на компания “Евробет” в подкрепа на българската култура. Тази година придобива нов облик и се превръща в кауза, чиято цел е да оказва съдействие на млади български творци по пътя им към голямата сцена”, обясниха организаторите. Това ще се осъществи с помощта на уникална менторска програма, в която ще участват едни от най-изявените ни творци.

Като ментори в проекта се включват актьорът Владимир Пенев, виртуoзът Теодосий Спасов, творческото дуо за визуални изкуства Богданов/Мисирков и Светослав Димитров и Калоян Иванов от спортен клуб “Дъга”.

Програмата е насочена към младежи от цяла България на възраст от 18 до 25 години Те ще могат да се представят в няколко области: музика (класическа, поп, рок, джаз, за вокални и инструментални изпълнители, солови или в група); визуални изкуства (живопис, графика, фотография); съвременно танцово изкуство.

Идеята за менторската програма се ражда от сътрудничеството й с Фестивала на изкуствата „Аполония“, при съвместно организираната юбилейна фотографска изложба „30 години Аполония“.

“Културата е най-важният посланик на една нация. Убедени сме, че когато бизнесът и културата си подадат ръка, можем да помогнем на качествените проекти да достигнат до по-голяма аудитория”, каза на представянето в театър “Българска армия” водещият Стефан Щерев.

Той напомни, че в България има много талантливи млади творци, чиито вярват, че изкуството е призовано да променя съдбите на хората. “Казах “съдба”, а “Евробет” знае много за късмета и затова в един момент си казахме, защо пък да не помогнем талантът и късметът да се срещнат”, каза още Щерев.


Менторите на програмата "Евробет талант", от ляво надясно: Светослав Димитров, Георги Богданов, Борис Мисирков, Теодосий Спасов, Владо Пенев, директорът на "Аполония" Маргарита Димитрова и Яна Рупева от ФПББ.

Яна Рупева, директор на дарителски програми от фондация “Помощ за благотворителността в България” (ФПББ), съобщи, че на младежите ще бъдат осигурени оборудване, инструменти, достъп до участия. Важен е и достъпът до авторитетите и до опита, който имат менторите, подчерта тя. Крайният срок за подаване на документите е 21 юли.

Талантите от програмата ще имат уникалния шанс да бъдат представени на един от най-престижните културни форуми “Аполония”. Маргарита Димитрова, изпълнителен и артистичен директор на фестивала, съобщи, че за 30 години от съществуването му голяма част от менторите, които сега ще помагат на младите хора, са участвали като млади таланти на форума.

Менторът Владимир Пенев подчерта, че за краткия си опит във властта – три месеца като културен министър е установил, че културата, особено на малките пазари като българския, има огромна нужда от подкрепа. Държавата сама по никакъв начин не може да се справи и не можем да приложим нито едно от търговските правила на Холивуд или на САЩ в областта на културата, коментира той.

Актьорът напомни, че предстои подписването на голямо търговско споразумение между САЩ и ЕС. “Всички европейски страни държим на това проектите, свързани с изкуство, с авторски права, с култура, да бъдат извадени от търговските споразумения. Малките култури като нашата нямат възможност да излязат на такива огромни пазари и трябва да се подпомагаме, за да запазим идентичността си. В този смисъл е прекрасно, че продължаваме да упорстваме и да се подпомагаме – и държава, и частни организации”, каза още Пенев.

Виртуозът Теодосий Спасов сподели, че от много години помага на уникални млади творци, като следи развитието им и ги кани на сцената заедно да споделят музиката. “Благодаря на програмата, че подкрепя пламъка, жаждата за развитие на младите таланти. Един ден те ще станат част от онази национална култура, която радва нас и света със своята уникалност”, каза музикантът.

Георги Богданов от творческия тандем за визуални изкуства “Мисирков/Богданов” сподели: “Двамата, бродейки непрекъснато по света и из България, мечтаем и се опитваме да срещнем следващия млад човек, който да напътстваме, и не спираме да го търсим. Мечтаем да се явят в нашите жанрове – фотография, видео, визуални изкуства - хора, които наистина да ни завладеят с желанието си да постигат неща. А ако няма добри обстоятелства, е хубаво да си ги създаваме. Затова с радост ще помагаме в програмата на хора, готови да “дадат живота си” за своите визуални проекти”.

Борис Мисирков съобщи, че двамата с Богданов в момента са “тежко заровени в миналото”, в началото на фестивала “Аполония”, в кашон, пълен с негативи. Това е архивът на фотографа на “Аполония” Тодор Денев, събиран 30 години, от фотоси, които никой не ги е виждал досега. “В него ужасно си личи как фестивалът е бил млад. В тези черно-бели кадри си личи огромният хъс, заряд и енергия, с които е започнал. Каним всички на 7 юли във Vivacom Art Hall, където ще бъдат изложени тези фотоси”, съобщи Мисирков.


Водещият Стефан Щерев показва логото на новата програма, съставено чрез лотария.


Верни на себе си, организаторите бяха решили логото на новата програма “Евробет талант” да бъде съставено чрез разиграване на варианти на лотария - играта “Лого шанс”. Всеки от присъстващите получи по един фиш, в който имаше 4 части на логото с по няколко варианта, и трябваше да отбележи с кръстче своите предположения. След като менторите изтеглиха варианти от четирите сфери, пред очите на публиката беше композирано новото лого на програмата.


… И нещо от мен



Да ме прощава културното министерство – нищо лично – но когато става въпрос за финансиране на културно събитие, винаги повече се доверявам на частния бизнес. Все едно какво произвежда той – капачки, машини, туристически или други услуги. Вярвам му повече, защото, когато става въпрос за executive, или цялостната реализация, довеждането на нещата докрай, частният бизнес работи по неумолимите закони на резултативността.

Докато един държавен чиновник може да си позволи лукса да определи средства от държавния бюджет за финансирането на културно събитие и после да се отметне с куп общи лафове, и да извади от девет кладенеца вода, за да обясни защо нещо не може да се случи, частният бизнесмен не може да си позволи да дава голи обещания. Така репутацията му отива на кино.

Освен това частният бизнес е свикнал да работи по други закони – когато е поел ангажимент нещо да се свърши, го свършва. Говоря за бизнесмените, които държат на авторитета на фирмата си.

В условията на нерегулирани отношения бизнес – дарителство – данъчно облагане все още се намират меценати, които застават зад качествен (или не толкова качествен) арт проект, бил той филм, изложба, концерт, албум и т.н. Непрекъснато водя разговори с български артисти и знам какво означава за тях да получат подкрепа за проекти, за които висшата администрация нехае.

Това е все едно да дадеш на твореца крила да лети!

А когато се подкрепят такъв важен и значителен за културния ни живот форум като фестивалът “Аполония” и проект за откриването, развитието и лансирането на млади таланти, то аз съм с две ръце “за”.

“Икар” с удоволствие ще популяризира всяка подобна мащабна инициатива на арт събития и продукти, които цени.

Ето, по тази причина публикувам настоящия текст.


Няма коментари:

Публикуване на коментар