вторник, 8 април 2014 г.

Родопски тайни за чисти души и къщи
В артцентъра в родопското село Киселчово писателката Мона Чобан организира уикенд на тема "Как се вари домашен сапун и как се прочистват домът и душата"


"Време е за пролетно почистване! Сред родопската тишина, под пролетното слънце и огромните нощни звезди ви каним да прочистим мислите си и усвоим заедно нови умения." С този призив писателката Мона Чобан се обърна към почитателите на българщината и на традициите. На 16 май тя организира етно уикенд в артцентър в Киселчово, на който посетителите ще се учат как се вари домашен саун.

"Под вещото ръководство на Галина Ганова, преподавател в Професионална гимназия за приложни изкуства - Смолян и "уметна" ("оправна") българска жена ще се опитаме да си направим домашен сапун . Ще си припомним стари традиции за почистване с домашни и безвредни способи. Ще чуем и как предците ни са пречиствали дома от зли сили, и автентично бабино баене", разказа дамата.

"Пролетното почистване има и духовен аспект - да се освободим от лоши помисли и да напълним душата си само с добро", каза още Мона Чобан, която загърби уютния си и подреден живот в Париж, за да организира фондация за възраждането на запустялото родопско село Киселчово и артцентър за обръщане към българщината и позабравените традиции на дедите ни.


Няма по-добро средство за почистване на дома от домашно приготвения саун. В него няма химия...


А в неделя участниците ще почистят гроба на Руфинка от най-известната родопска песен "Руфинка болна легнала", който се намира в съседното село Попрелка.

От ателието, което ще се проведе в с. Киселчово на 16, 17 и 18 май, всеки ще си тръгне с калъп сапун-собствено производство, чиста душа и бистри мисли, казва организаторката.

Таксата за участие е 120 лв. на човек и включва 2 нощувки, 2 закуски, 2 обяда, 2 вечери, неограничено чай, кафе и айран, материали за ателието. Максималният брой участници е 12 човека.

На тел. 0885 22 44 01 Гергана Петрова приема заявки за участие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар