неделя, 11 март 2012 г.

Деликатеси като лекарство



Някои храни забавят стареенето, тонизират и пазят от болести

Боряна АНТИМОВА


Казват, че всичко, което е приятно, не е полезно и че здравословната храна не е вкусна. Но има и изключения. Някои деликатесни храни са и много полезни за хората в третата възраст. На Запад от години е модерен терминът антиейджинг. С него се обозначава системата от средства за забавяне на стареенето, като храната е едно от тях. Специалисти по диететика и антиейджинг са класирали няколко продукта, които са полезни за здравето и дълголетието.

ЗЕХТИН. В състава на това масло влизат вещества, които успешно се борят със стареенето. Това са ненаситени мастни киселини. В зехтина те са 3,5 пъти повече, отколкото във всяка друга мазнина. Пазят от болести на сърдечно-съдовата система. Безвредният холестерол (HDL) понижава нивото на “лошия” холестерол в кръвта и ни пази от атеросклероза. Витамините А, D, Е и К укрепват костите, мускулите и имунната система.

Още древните гърци са ценяли високо зехтина и са го наричали “течното злато”. Той пази сърцето, нормализира кръвното. Не случайно екстракт от листата на маслината е включен в препарати срещу хипертония. Освен това зехтинът спомага за по-бързото заздравяване на язви, пази от диабет и затлъстяване, полезен е при нарушени функции на жлъчните пътища.

Според американските учени, олеиновата киселина, съдържаща се в голяма доза в тази мазнина, потиска активността на раковите клетки. Секретът за здрав стомах на средиземноморските жители е няколко маслини на гладно преди хранене.

 
КАФЕ. То решава много старчески проблеми. Подобрява паметта, особено при хората в третата възраст, помага за концентрацията, като активизира кората на главния мозък и ускорява обработката на информацията. Повишава сексуалността при жените. В кафето има антиоксиданти. Затова американците, които са маниаци на тема антиейджинг, го пият в големи количества.

Идея: с кафе може да си направите подмладяващи маски или вана. Ако излеете чаша силно кафе във вана с температура 37–39 градуса и полежите 10-15 минути, ще излезете бодри и освежени, с прекрасен тен на лицето.

 
ЯДКИ. В тях има много полезни мазнини, които понижават “лошия” холестерол в кръвта и пазят от инфаркти и инсулти. Техните белтъчини се усвояват много лесно, а при кедровите ядки – на 99%.

Богати са на витамин С (няколко пъти повече, отколкото при цитрусите!), особено орехите. В състава им влиза и много важният антиейджинг витамин Е (особено бадемът), А и витамините от група В. Съдържат също важните за дълголетието калий, калций, фосфор и желязо.

Орехите и лешниците ни предпазват от старческо слабоумие и подобряват работата на мозъка. А в бразилския орех има много селен, недостигът на който води до преждевременно остаряване и загуба на имунитет. Според учени от Барселона орехите неутрализират и негативното влияние на животинските мазнини върху стените на съдовете.

В ядките има много важни аминокиселини. Ако след обилен обяд изядете 8 ореха, те ще защитят съдовете ви както никое друго средство. 30 г бадеми 2 пъти седмично намаляват почти двойно риска от инфаркт. А два бразилски ореха ви дават дневната доза селен.

 
ЛАЙМ И ЛИМОН. В тях има много цитрин – антиоксидант, забавящ стареенето. В съюз с аскорбиновата киселина той укрепва и прави по-еластични стените на дребните кръвоносни съдове. Така се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и катаракта на зеницата. В тези цитруси има и много калий, витамините А, В, С, D, фитонциди – природните антибиотици. Лаймът е отличен транквилант: действа успокояващо, подобрява настроенето, повишава имунитета и ускорява оздравяването.

Съвет. Преди лягане наредете на глезените си тънки парчета лайм, стегнете с еластичен бинт и спете така. Редовните компреси премахват отоците и предпазват от варикозна болест.

 
ЧЕРВЕНО ВИНО. Французите страдат 3 пъти по-рядко от инфаркти в сравнение с американците, макар че поемат еднакво количество мазнини. Причината е в редовната употреба на червено вино. В сухите сортове има много антиоксиданти, които защитават клетките от стареене, и полифеноли – защитниците на сърцето и съдовете. Има и незаменими аминокиселини, които подобряват обмяната.

Канадски учени са открили, че 4 до 7 чаши червено вино седмично предпазват мъжете от рак на протатната жлеза. Според холандски учени пък гроздовият еликсир усилва мъжката потенция. Учени от Мичиган открили, че виното също като зеления чай и аспирина предпазва от старческа глухота. Червено вино дават и на гмуркачите и космонавтите, за да неутрализират последствията от радиоактивно облъчване.

Съвет. За да е целебно, виното трябва да се пие по време на ядене, като допустимата доза за жени е 1, а за мъже – 2 чаши дневно.

Публикувано във в. "Преса", 11 март 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар