сряда, 14 март 2012 г.

Внук на Толстой пише пиеси


Тийнейджърът Стефан Прохоров се надява скоро и да режисира

Боряна АНТИМОВА

Тийнейджърът Стефан Прохоров, който нашумя като най-младият драматург у нас, е на път да види на сцена и втората си пиеса. 18-годишният писател е получил заветното "да" от Пловдивския театър, където са одобрили неговата "Братята, това е". Миналата година в Младежкия театър поставиха "Правилата на играта", която също е написана от Стефан. Творецът е потомък на писателя Алексей Толстой, който е негов прапрадядо по бащина линия. "За мен е важно да си знам родословието, но това прави ли ме нещо повече?”, гневи се младият писател и иска утре за него да говорят като за талантлив театрален режисьор, а не като за праправнук на класика. “През майка ми пък съм далечен потомък на Георги Бенковски, но какво от това”, добавя той.

Признава, че се дразни от такива коментари, както и да го обявяват за детето-чудо на театъра. Казва, че не гледа футбол и показва кое има стойност за него – снимка, на която е пред култовия нюйоркски хотел “Челси”, посещаван от Ленърд Коен, Дилън Томас, Джанис Джоплин и други арт величия.



Майката на Стефан е българка, завършила е Московския университет (МГУ) и там баща му се запознал с нея, влюбил се и дошъл в България. Днес тя е изкуствовед, а той – оперен певец. Всички в семейството им са полиглоти, самият Стефан владее английски и френски на доста добро ниво, руски и гръцки - на разговорно.

Той завършва 9-а столична френска гимназия и е решен още наесен да влезе театрална режисура в НАТФИЗ. Пише от от 3-и клас, основно поезия. “Една вечер седнах и написах десетина стихотворения – темите бяха за наука и екология”, спомня си Стефан. После се записва в едно литературно студио в столичната библиотека. Има публикации в изданията “Родна реч”, “Литературен вестник”, “Съвременник” и в някои онлайн медии, и няколко награди от поетични конкурси.

Сн. личен архив
Макар че прави опити и с проза – приказки – първата му пиеса е скок в дълбоката вода. Казва, че е написал "Правилата на играта" случайно. През 2010-а той вече е решил, че ще става театрален режисьор, ходи на всички постановки и следи всички новини. Чува, че в Младежкия театър се провежда фестивал “Панаир на младите”. Става голямото откритие на конкурса за млад автор. Печели и му прикрепват току-що дипломиралия се режисьор Димитър Стефанов.

Двамата събират екип от млади талантливи актьори и само за седмица правят по-кратък вариант на пиесата, който е одобрен. Така се ражда абсурдната комедия “Правилата на играта”, чиято премиера беше на 30 април миналата година.

“Група хора седят в един голям зар и им се случват различни неща. Много е смешно! Понякога представлението се е удължавало с половин час, заради смеха в залата”, радва се Стефан.

СЛЕДВАЩОТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА "ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА" Е НА 27 МАРТ В МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР.


Публикувано във в. "Преса", 14  март 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар