неделя, 18 март 2012 г.

Паметта може да се тренира


Как да се спасим от старческа деменция

Боряна АНТИМОВА

Сърфирането в интернет, обект на толкова отрицателни реакции – заради откъсването от реалния свят и натоварването на нервната система, може да е полезно във възрастта след 50 г. За старческото слабоумие и загуба на памет се носят легенди и вицове, но според лекарите с това може да се преборим. По-трудно става, когато човек излезе в пенсия. Ако не е свикнал да чете или да се занимава с други интелектуални дейности, може да занемари паметта си и мисловните си способности.

Случва ли ви се напоследък да не може да се сетите за някои неща? Може това да са последните 4 цифри от вашето ЕГН, заглавието на филма, който гледахте снощи, или на последната книга, която прочетохте. Специалистите смятат, че е възможно това да се коригира и да запазите паметта си до дълбока старост.

Нашумялата напоследък немска писателка Трикси фон Бюлов е формулирала своя житейски принцип така: "Доказано е, че мозъкът ни използва само 20 на сто от своята енергия, за да свърши първите 80% от дадена работа, а за последните 20 на сто трябва да изразходва невероятните 80%. Съвсем сериозно се питам струва ли си - от икономическа гледна точка - да даваш от себе си винаги по сто процента”. Ние бихме отговорили: струва си, ако това ще спаси способността ти да мислиш въпреки напредването на годините.

Почти всеки ден изследователите откриват нови подробности за сложната работа на човешкия мозък. В лаборатории в САЩ, Англия, Франция и Китай невролози разработват конкретни методи, с които да се подобрят мисловните способности. Например, как да се работи с големи обеми информация, да се съпоставят факти, да се правят изводи и как това да става възможно най-бързо.

Има начини за подобряване на работата на мозъка, независимо от възрастта. За хората над 50 те са особено полезни, напомнят невролозите.

Редовни физически упражнения. Какво общо има физическата активност с мисленето и паметта? При тренировки се подобрява кръвообращението, а мозъкът, както всички останали органи, не работи с пълен капацитет, когато не е добре кръвоснабден. Според специалисти невролози с редовни физически упражнения е възможно дори да избегнете старческото слабоумие в напреднала възраст.

Учени от САЩ са установили, че ако тренирате бързо ходене 3 пъти седмично по 50 минути, това не само подобрява скоростта и остротата на мисленето, но може и чисто физически да разшири обема на мозъка ви. Ако това не ви е по силите, просто ходете всеки ден поне по час пеша. Ефективен е също джогингът - леко бягане, без прекалено натоварване и без да се гонят рекорди.

Интернет сърфиране. С активността на мозъка по време на сърфиране се развиват мисловните способности три пъти повече, отколкото при четенето. Разбира се, с висенето в мрежата не трябва да се прекалява, но 20 минути дневно са напълно достатъчни да тренировка на мозъка, смятат специалистите.

Перфектна хигиена на устната кухина. Когато тя отсъства, последствията са възпаления на устната кухина - гингивит и пародонтоза. Те влошават мисловните възможности не само за деня, а и за месеци напред. Някои експерти смятат, че след такива заболявания пораженията в мозъка са фатални и той никога не се възстановява напълно.

Здравословен начин на живот. Мозъкът ни не обича алкохола и вредните навици. Ако се наспиваме добре и се храним балансирано, това е минимумът, който можем да дадем на мозъка си, за да очакваме от него добра работа.

Хапвайте повече черница. Астралийски специалисти са установили, че плодовете с виолетова окраска са много полезни за нашето мислене и за мозъчните способности. Най-ценни са плодовете на черницата (в някои райони на страната ни известни като дуди – б.р.). Между другото, черницата е най-добрият продукт и за възстановяване и поддържане на зрението.

Всеки ден – по едно судоку. Играта на шах, табла, кръстословици и всякакви други главоблъсканици помага да поддържаме мозъчните си способности. Подобно на мускулите ни, мозъкът трябва периодично да се натоварва и даже да се претоварва от време на време. Това активизира процесите на подмладяване и подобрява кръвообращението на мозъка.

Медитация. Макар много хора да се отнасят скептично към подобни неща, ползата от нея е доказана в авторитетни научни изследвания. Има много начини за медитация и за всеки човек е подходящ различен тип. Световният шампион по сила на паметта Ед Кук казва: “Ако искате да знаете повече, спрете да мислите за паметта като за сив безразборен склад някъде в мозъка ви. Започнете да мислите за нея като за площадка за вашето въображение”.

Публикувано във в. "Преса", 18 март 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар