събота, 28 януари 2012 г.

Последовател на Брус Лий готви мешана скара без месо


Готвачът-инструктор по източни бойни изкуства Владимир Нгуйен прави мешана скара без месо и патица по пекински без… патица

Боряна АНТИМОВА

Той е само на 24 години и още си няма визитка, но ако реши да си поръча, ще бъде сериозно затруднен, кое от многото си амплоа да сложи най-отпред. Владимир Нгуйен е завършил УНСС със специалност маркетинг. Работи като готвач в ресторант за вегетарианска, веганска и здравословна храна. Инструктор е по кунг фу (Джийт Кун До) и филипински бойни изкуства.

Освен това е уеб дизайнер, работещ като freelancer (на свободна практика – бел.ред). Но това още не е всичко. От 6 години Влади е вегетарианец, а от 3 - заклет веган. Той е уеб-дизайнер и редактор на сайта за екология и вегетарианство www.ecovege.org. Това, последното, го прави без никакво заплащане. Заради каузата.

На семинар с грандмайстор Ричард Бустило
(личен ученик на Брус Лий), 2011 г.
Влади е плод на легендарната българо-виетнамска дружба. Баща му е от онези виетнамци, които преди трийсетина години пристигат да работят в България, съгласно спогодбата между двата “братски народа”. Разпределен е в завод “Балкан” в Ловеч, където среща българката Валя, влюбват се и се женят. Така на бял свят се появява Влади.

Днес обаче таткото работи в Лондон, а със сина си разговаря на български, защото младежът не знае виетнамски. “Преди няколко години почнах да уча езика на баща си сам, от един сайт на английски, създаден от един професор от град Сайгон, и знам някои начални неща”, смее се българинът с източни черти.

Стигаме до произхода и тук следват важни уточнения: “Винаги съм бил горд от това, че живея в България, а също и че корените ми са от Изтока. Роден съм тук и никога не съм се чувствал чужденец, човек от друго място. Общувам повече с българи, но имам и ученици виетнамци. Като гражданин на света, ценя хората по добродетелите, а не по произхода”.

Демонстрация на кобудо (бойни изкуства с оръжие) на снимките за филма
“Нинджа 2009” – американска продукция, заснета в Бояна
Инструкторът Владимир Нгуйен е четвърто поколение ученик на Брус Лий. Изучавал е Джийт Кун До (концепция в бойните изкуства на Брус Лий – бел.ред.) и филипински бойни изкуства от сифу Божидар Станчев. Практикувал е също Карате До - Шотокан, Таекуондо и кик бокс. Сега обучава предимно деца.

Другата му голяма страст са екологията и веганството. Той е култова фигура сред веганите. Обичат го не само заради източната му приветливост - винаги усмихнат и готов да помогне, а и заради голямата начетеност и мъдрост, нетипични за неговите 24 години. Известен е с прякора си Владо ЕкоВеге – заради сайта, който прави. Той мисли екологично, храни се само като веган – изключвайки всякакви животински продукти и смята, че човекът на новото време ще бъде точно такъв – “ековег” (съкращение от екология и веганство – бел.ред.).

“Преди 3 години бях вегетарианец, тоест, изключвах само месото, но използвах млечни продукти и яйца. Тогава попаднах на описание за обичайна направа на промишлено сирене и в него имаше всичко, освен мляко. Преди страдах и от някои неприятни кожни проблеми. От собствения си организъм научих, че няма по-вредна комбинация от смесване на хляб с мляко. Откакто не ям животински продукти, тези проблеми силно намаляха и смятам, че това се дължи именно на отсъствието на млякото и сиренето”, обяснява веганът.

Влади (в средата) на шествие с еколози за Деня на земята – 22 април 2011 г.
Според Влади, хората са длъжни да живеят така, че да щадят природата: “Начинът ни на хранене и използването на ресурсите на Земята променят средата, в която живеем. Затова трябва да сме пестеливи в харченето на енергия, да употребяваме повече щадящи околната среда електроуреди и препарати, да садим дървета и да бъдем вегетарианци или вегани”. Той е в основата на организираните няколко семинара „Бъди веган”, чиято цел е да се покаже чрез научни доказателства, че наистина е дошло време за промяна в мисленето.

За веганството може да говори с часове: “Отказът от животински продукти освобождава ресурси, с които могат да се нахранят милиарди гладуващи хора по света. Сега тези ресурси отиват за храна на животните. Ако не бях веган, сигурно никога нямаше да опитам вкуса на авокадото, кълновете, тофуто, сайтана, кърито, хумуса”.

Патица по пекински без… патица. Изглежда апетитно…
В ресторанта, където работи, Влади приготвя мешана скара и джинджифилови филенца без месо, патица по пекински без патица… Не, няма грешка. Става дума за специален растителен продукт - сайтанът, който наподобява месото, а скарата с него става “толкова апетитна, че пръстите да си оближеш”.

Сайтанът (на англ.: “seitan” – бел.ред.) е храна от пшеничен глутен. Той се приготвя, като от тестото, направено от брашно и вода, се отмие нишестето, за да остане само глутенът. Името идва от  поддръжниците на макробиотичното хранене, които популяризират тази глутенова храна на Запад.

А така изглеждат шишчетата без месо... Снимки: личен архив

Произходът на сайтана се свързва с Китай. Една история приписва създаването му на готвачи на китайския император, които искали да направят храна, наподобяваща на вид и вкус месо, за да не му липсва то в разтоварващата вегетарианска седмица.

“Приготвен, сайтанът наистина малко наподобява месо, но за разлика от него не е отнеман живот за добиването му, не съдържа токсини и не замърсява физическото ни и душевно здраве”, обяснява веганът.

Публикувано във в. "Преса",
28 януари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар