вторник, 24 януари 2012 г.

Фотограф омайва отровна змия на български, тя му прави път


Митко – автопортрет на фона на плажа Даниела



Пътешественикът Митко Момчев откри изложба под наслов “Мечтай! Бразилия”в столичния арт център “Фотосинтезис”


Боряна Антимова


Наш фотограф-пътешественик оцеля в бразилска джунгла, след като заговори на български на силно отровна змия, изпречила се на пътя му. Колкото и невероятно да звучи, влечугото му сторило път. Срещата на Митко Момчев очи в очи с жълтозелената отровна змия е на южнобразилския остров Флорианополис, по пътеката за плажа Лагоиня до лейчи, минаваща през девствена джунгла, със стръмни спускания и изкачвания.

“Появи се на два метра пред мен отляво на пътеката. Беше дълга над два метра и за мой късмет не беше агресивна. Изненадах се от рекацията си – вместо да се уплаша (тъй като за първи път в живота си се сблъсквам с влечуго, още повече силно отровно), аз й се зарадвах и тръгнах да я снимам с малкия фотоапарат, който ми беше под ръка. Основната ми техника беше в раница на гърба и реших, че няма да е разумно, ако правя резки движения, за да я извадя. Снимките не се получиха заради по-слабата светлина, но успях да я заснема във видео режим.

Кадри от фавелата – бедняшкия квартал на Флорианополис
Змията беше наистина прекрасна със своята жълтозелена окраска. Приближих се на метър от нея, за да я снимам. През ум не ми мина, че може да ме нападне. Тъй като тя беше на пътя ни, нямаше как да продължим. Тогава реших като в приказките да я помоля да си тръгне. Започнах да й говоря на български – колко е красива и уникална, как ни спира пътешествието и няма начин да я заобиколим. Накрая я помолих да се върне там, откъдето дойде.

И стана чудо – змията се върна в джунглата на същото място, от което се появи! Страхът така и не ме обзе нито в момента, нито в пътя наобратно, който изминахме в сумрак, а последните неколкостотин метра - в пълен мрак”, спомня си пътешественикът. Когато после се разровил из справочници, открил, че неговата “приятелка” е от тези с най-смъртоносна отрова - Златна змия или Златен Ботропс (с латинско име Bothrops Insularis).


Авторът на откриването на изложбата “Мечтай! Бразилия” в столичния арт център “Фотосинтезис”. Снимки: Митко Момчев


“Мечтай! Бразилия” е нарекъл Митко Момчев изложбата си, която е отворена до 25 януари в столичния арт център “Фотосинтезис” на бул. “Васил Левски” 57 (до “Попа”). Представени са 49 фотоса, разпечатани на 33 пана. “Селекцията беше трудна и трябваше да избирам от над 3500 снимки. Много от кадрите, заедно с видео материал  ще покажа в едноименната страница във фейсбук”, споделя авторът, като допълва, че основен акцент в изложбата е поставил върху снимките с деца, които са най-големите и смели мечтатели.

Митко и кучето - весело настроение на плажа Лагоиня до лейчи.
Бездомните кучета на острова са навсякъде,
дори и на този труднодостъпен плаж
Цялото пътешествие на Митко Момчев до Бразилия е една негова сбъдната мечта. Шансът-подарък от съдбата идва с един неизползван билет. Приятел го кани на негови разноски на двуседмично пътуване до бразилския град-остров Флорианополис, известен с 42-та си плажа и райската си красота. Вторият билет приятелят му Светослав е купил за майка си, но тя се отказва и така Митко Момчев реализира своя отдавнашна мечта – да посети Бразилия. Приятелите обикалят целия остров. После отскачат до континента, в курортното градче Палмас  и до „малкото Рио” – град Балнеарио Камбурио.

Митко твърди, че в щата Санта Катарина и във Фрлорианополис бразилците много приличат на нас. В този регион 85% от жителите са със светъл цвят на кожата и са смесица от германци, италианци, други европейски народи, тъмнокожи и мулати. “Някои много приличаха на мои приятели и познати, дори се запознах с мой бразилски двойник – разказва фотографът. - Това беше първото нещо, което ме накара да се чувствам като у дома си. Второто беше природата – същите красоти, които имаме и тук – плажове, гори, езера, реки.”

И тъй като това приключение е подарък за него, Момчев е решил половината събрани средства от продажбата на снимки да дари на четири български семейства и най-вече на техните деца. “Първо ще разбера за какво мечтаят, и ще се опитам да сбъдна част от мечтите им. Като на малкия първокласник Иван, когото качих заедно с баща му на стоп преди време. Той мечтае да има собствен фотоапарат и да снима”, сподели Митко. Историите на тези семейства, начинът, по които се е запознал с тях и продължението на историята за мечтите фотографът ще разкаже в сайта svoizbor.com - медиен партньор на изложбата.

(публикувано във в. “Преса”, 24 януари 2012 г.)


Бразилец се усмихва пред къщата, в която живее, след като е разбрал, че фотографът е от България – страната, от която е коренът на любимият му президент Дилма Русев



Плажът на втория по известност бразилски курорт Журере Интернасионал. Многобройни търговци предлагат на туристите храни, напитки, дрехи и сувенири


Плажът Лагоиня до лейчи – изглежда досущ като този в Синеморец. Близо до него е срещата със змията


Малкият Жуниор в двора на къщата, в която живее с майка си и брат си. Бедняшките квартали са разположени нависоко и имат невероятни гледки към града и океана


Малкият Мики - плод на любовта между германец и бразилка – с майка си

Рибари на фона на „Малкото Рио” – град Балнеарио Камбурио - уникален град, който се изгражда и застроява с невероятна скорост


2 коментара:

  1. Митко е от онази рядка порода хора, които променят света около себе си с добро...

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко това е супер, просто невероятно.

    ОтговорИзтриване