неделя, 29 януари 2012 г.

Прехвърлим ли 50-те, ставаме сомнамбули


Биоритмите диктуват правилата във всекидневието


Боряна АНТИМОВА

Всички сме различни според времето на най-голяма биологична активност. Общо се разделяме на два вида. „Чучулигите” си лягат рано и стават рано, като най-активни са в часовете преди обед. „Совите” будуват по малките часове и до обяд не са способни на каквато и да било сериозна дейност.

Хората в третата възраст обаче се жалват, че всички след 50 г. нощем стават като сомнамбули. Те спят по-малко и се събуждат по-често, сънят им е накъсан и трудно се унасят. Нощта им се превръща в кошмар - кръстосват дома, включват телевизора, отварят хладилника, пускат си музика, четат, ядат… И така – до сутринта.

С общовалидните  правила за отдих и бодърстване се занимава науката хронобиология. Тя изучава дневния режим, месечното и годишно разписание и проявите на цикличност в работата на органите и системите (биоритмите). Според денонощното „разписание” на работата на вътрешните органи са съставени биоритмични съвети за всеки ден.

Кафето е най-приятно до обяд. По това време с най-голяма сила работят органите за обоняние. Но във времето от 7 до 10 ч. сутринта, когато организмът се събужда, рязко скача артериалното налягане. Ако сте с хипертония, по-добре пийнете плодов сок и се разходете в парка – ароматите на природата са най-отчетливи.

Ако от месец не ви се удава да довършите плетиво или дрехата, която шиете, направете го от 15 до 16 ч.. Тогава ще ви спори всяка работа, свързана с фината моторика на ръцете.
Избягвайте важни и бързи решения до 9 ч. сутринта. Впрочем, и прекалено дългите колебания също няма да са ви от полза. Оптималното време е в 12 ч. на обяд. Не шофирайте от 2 до 4 ч. през нощта. Работоспособността е силно понижена. Отслабени са зрението и способността за различаване на цветовете.

Помолете зъболекаря да ви приеме от 18 до 20 ч. Особено ако ви предстоят болезнени процедури. Тэова е най-удачното време и за епилация. Тогава е значително по-нисък прагът на чувствителността към болката. При фризьор е най-добре да ходите от 14 до 15 ч. По това време в организма има малко статично електричество и косата най-лесно се поддава на различни манипулации. В 20 ч. не стъпвайте на кантара. Ще се разочаровате - тогава сте най-тежки.

Ако трябва да се съобразявате стриктно с хронобиологията, за да поддържате по-добър външен вид, ще ви се наложи да скачате от леглото не по-късно от 7 ч. От 4 до 7 ч. се активизират жлезите с вътрешна секреция и е хубаво да се нанесе лек овлажняващ крем. Уместни са също контрастен душ (бързо редуване на топла със студена вода) или масаж с кубчета лед. Маски обаче по това време не се препоръчват. Но затова пък от 8 до 10 ч. е добре да нанесете дневния крем.

Около 13 ч. е подходящ тонизиращ лосион, а от 17 до 20 ч. настъпва златното време за маски, пилинг и лифтинг – всичките хранителни вещества от продуктите, които използвате при тези процедури, ще отидат където трябва. От 20 до 22 ч. кожата с благодарност ще приеме почистващи процедури и истински ще се “зарадва” на ваната и душа. От 22 до 24 ч. е най-добре да се спи.

Любовните срещи – по график?

Казват, че любовта след 50 г. е много дълбока и страстна, стига да сте здрави и в добра форма. Защото по това време започват да се обаждат разни болежки. Ако мъжът, с когото се срещате отскоро, ви е поканил на ресторант, най-здравословно е да се ходи от 17 до 19 ч. По това време рискът да се натровите с храна е минимален. Пийването е най-безпроблемно между 18 и 20 ч., когато черният дроб е в пиковата си форма за справяне с алкохола.

Ако сте решили обаче да шашнете новата си късна любов със свежия си и секси вид, може и да не отделяте часове за подготовка. Във времето от 10 до 11 и от 16 до 18 ч. изглеждаме по-свежи от всякога. Ако любимият ви е поканил на обяд от 13 до 15 ч., имайте предвид, че по тогава обмяната е забавена и изглеждаме по-вяли.

Във възрастта след 50 г., когато силата на мъжа намалява, сутрешният секс е сред най-желаните му удоволствия. Тогава е най-висока концентрацията на тестостерон. При жените обаче пикът на половата активност е в 23 ч. Тогава партньорът също няма нищо против един сеанс, но бързо се унася в дълбок сън, придружен с хъркане. Но има компромисно мъжко-женско време за секс – 16 ч. За много хора обаче това е невъзможно - тогава са на работа.

Публикувано във в. "Преса", 29 януари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар