неделя, 10 март 2013 г.

Маги – иконата на демокрацията

Сн. Цветан Томчев














Боряна АНТИМОВА

"Кое е това момиче от протестите на 1990 година? Бихме искали да знаем къде е тя сега и как се чувства. Цветан Томчев, учредител на “БГ ПРЕС ФОТО”, беше наш гост тази сутрин и покани всички наши зрители да помогнат да открием това момиче от протестите през юни 1990-а", попитаха от екипа на "Денят започва с култура” по БНТ. Ликът на разплаканото момиче бързо обиколи мрежата със същия въпрос.

Разчувства ме тази снимка... Спомних си как децата ми бяха закачили в стаята си плакат на Лияна Панделиева - красивото лице на синята идея. Но когато видях това момиче, си казах, че това е едно по-автентично, не режисирано, а истинско и искрено лице на демокрацията. В одухотвореното му лице и в плувналите в сълзи очи са чете цялата надежда на бъдещето, което тя би искала - за себе си и за близките си...

Запитах се, както всички останали, къде ли е сега това момиче и какво ли си мисли днес, 23 години след онези вълнуващи дни? За кого и за какво плаче днес това момиче, вече жена? И съжалява ли, че тогава е била толкова отдадена на синята идея? Бих искала да я срещна днес и да поговоря с нея за тези неща.

Когато публикувах снимката й във Фейсбук на 25 февруари, тя развълнува и моите приятели. Николай Александров написа: “Защо плаче това момиче ли?! Може би защото е разбрало една горчива истина още тогава. Истината, че нямаме родина, защото НАШАТА РОДИНА Е ОТКРАДНАТА! Открадната е от олигарси, партии, банки и акционерни дружества, които управляват с менталност на компрадори. Може би затова у нас всичко е като за последно, на доизживяване, на едно голямо "сбогом" със земята, културата и историята на България.

Не е ли така? Погледнете! Пътищата се покриват с дупки, мазилката по сградите окапва, селата ни обезлюдяха тотално и потънаха в непроходими джунгли от бурени и храсти, все повече обработваеми земи пустеят и по тях никнат магарешки бодли, сградите на заводите се разрушават от цигани за арматурно желязо, градските квартали тънат в занемара и сивота, а в жилищните блокове расте броят на празни апартаменти, чиито стопани са емигрирали.

През деня кафетата и барчетата са пълни с хора в трудоспособна възраст, които при други обстоятелства нямаше да са там, а щяха да работят. Така че има за какво да се плаче!..”
Недко Недев му опонира, че “все пак трябва да има малък шанс да си върнем обратно открадната РОДИНА! Народът ни е борбен и вече не иска да търпи! Имаме родолюбиви, смели и интелигентни хора достатъчно! С плачене явно няма да стане! Крадците са много богати, много безмилостни, алчни и още...”

Междувременно разбрах една добра и една лоша новина и цитирах във Фейсбук Иван Иванов, който написа: "Първо усмивката... Момичето е намерено! Казва се Магдалена Петкова и... Сега тъжното... Не живее в България!"

Лана Гергова, която днес живее в САЩ, коментира: “Наистина е тъжно, защото повечето от нас, които бяхме тогава на площада мръзнейки, просто си вдигнахме чукалата и се изнесохме. И не защото се уплашихме, а защото просто осъзнахме голямата лъжа! Моля се този път да е за истината! Ние всички обичаме България и страдаме с нея, и дано, Боже, дано!”

Ивет Добромирова написа: "БНТ потърси и намери момичето от снимката чрез Фейсбук… Как, можете сами да прочетете… Това е то магията на социалните мрежи… и магията на прехода, която всички помним, беше обвита с романтиката на истинската революция. Като във всяка истинска любов, романтиката си отиде първа. Остана ни само разочарованието от неслучилата се революция. Това е истината за моето поколение. И аз бях там. И аз плаках. останах, но защо ли?"

Николай Александров, видимо разочарован от новината, че Маги не е в България, написа: “Е-е-е, щом не живее в България, значи няма повод да плаче! Поне социално-икономически! И се обзалагам, че се е научила като западняците постоянно да бъде усмихната! Но ние тук, щем не щем, ще трябва да отронваме от време на време по някоя сълза!”

Днес в скайп връзка Маги разказа пред Нова телевизия, че е вече на 36 години и работи като стюардеса в Кувейт. Тя помни онези дни на протести през 1990-а. “Нарисувах надписа СДС сама пред огледалото”, казва Маги и твърди, че сълзите й на онзи кадър са много истински, както и емоциите. Вълнувала се е, че започва новата история на България, и че идва ново, по-добро бъдеще за нея и приятелите й…

Авторът на уникалния кадър – моят обичан и ценен колега, фотографът Цветан Томчев, разказва, че с голяма наслада е снимал Маги преди 23 години. Трудно му било да я фокусира, понеже тя и хората около нея били много превъзбудени и буйни, застопорил камерата и започнал да снима… докато в някакъв момент в очите на Маги не се появили сълзи… Така стават уникалните неща – с търпение и застиване пред величието на момента…

Маги скоро ще си идва в България и със сигурност новият й лик редом с тази вълнуваща снимка на Цветан Томчев ще обиколят медиите. Ще ми е интересно да попитам Маги, защо е в Кувейт сега и много ли е разочарована, че сълзите й на щастие пред новото бъдеще от онова време са били напразно…

Няма коментари:

Публикуване на коментар