понеделник, 25 март 2013 г.

Прана – жизнената сила, без която не можем


Ашрита Йога

Има думи и термини, които ни привличат със своята тайнственост и екзотика. Ако човек не се е занимавал с йога, не би могъл да знае например какво означава прана. Да, това е енергия, която притежава всяко живо същество, и тя е жизнено важна за нас, но какво още?

Прана е енергия, която присъства във всяко живо същество. Това е жизнената сила, която поддържа тялото-ума-духа, поддържа здравето на индивида на физическо, емоционално и духовно ниво. Не можем да затворим Прана в бутилка, но подобно на вятъра, можем да я почувстваме. Прана е универсална (частица божествена енергия) пренасяна по въздуха. Основният източник на жизнена сила за нашите тела е въздухът, който дишаме - въздушна Прана.

Други източници на Пранична енергия са слънцето и земята - земна и слънчева прана. Когато сме навън и се радваме на слънчевата светлина, нашите тела поемат слънчева прана. Всеки път, когато си поемем въздух, нашите тела поемат въздушна Прана, а когато ходим по земята или пясъка, поемаме земна прана и всичко това се случва автоматично и несъзнателно. Всички живи същества - растенията, дърветата, животните, храната, водата и хората се нуждаят от тази енергия, която ги храни и поддържа живота в тях. Това е активиращата енергия на вселената; енергия, която дава живот на тялото и определя нашето здраве и благосъстояние.

Прана е като поток, който пътува през тялото, и енергизира всяка клетка. Нашите тела използват тази жизнена сила, за да изграждат, поправят и поддържат жизнените функции. Когато Праната е слаба, изчерпана или блокирана, се появява болестта. Когато Прана е силна и тече свободно, ние сме здрави и изпълнени с живот.



Има много фактори, които отслабват жизнената сила Прана, като замърсяване на почвата, въздуха и водата. Химически наторяваните посеви имат по-ниска хранителна стойност, което води до недостатъчно храна за тялото. Ако нашата храна се отглежда в почва, която е лишена от хранителни вещества, телата ни не получават храната, която им е необходима, за да поддържат живот. Същото се отнася и за въздуха, който дишаме. Ако въздухът е замърсен с химикали и ние ги вдишваме, това влияе неблагоприятно на клетките и тъканите във всяка част на нашето тяло. Когато водата е замърсена, ефектът е същия. Нашето тяло се нуждае от чиста вода, за да оцелее. Важно е да се яде здравословна храна и да живеем в среда, в която въздухът и водата са чисти. Това поддържа високите нива на нашата жизнена сила и доброто здраве.

Има и други фактори, които могат да намалят или отслабят нашите енергийни тела. Нашите убеждения, емоции, травматични спомени - минало или настояще - нашето отношение към света, това което казваме, начинът по който реагираме на ситуациите, работната среда, семейната среда, всичко това влияе на нашето здраве.



Ето няколко фактора, които могат да намалят жизнената сила:

1. Емоционални: Притеснения или страхове, че нямаме достатъчно пари, за да си плащаме сметките; освобождаване от работа; повишение (въпреки, че обикновено това е положителна промяна, може да бъде стресираща); често включване в спорове и конфликти. Всичко това причинява намаляване на енергията.

2. Физически: Заболяване, инфекции, болка, фрактури и дислокации, недоспиване намаляват нашата жизнена сила. Също така прекаленото натоварване на телата ни (дълъг работен ден), хормонални фактори като пубертет, пмс, следродилен синдром и менопауза причиняват стрес и намаляват жизнената анергия.

3. Хранителни: Хранителни алергии, лошо храносмилане, недостатъчен прием на витамини и минерали, прекомерен прием на кофеин, тютюнопушене, алкохол и наркотици намаляват нашите енергийни нива.

4. Околна среда: Изтощение на организма от горещ климат или хипотермия, токсини или отрови като инсектициди, замърсяване от автомобили и смог, всичко това намалява енергията. Когато живеем и работим в негативна среда, праната, която вдишваме в телата си е негативна и причинява болести. И обратното, животът в положителна среда ни позволява да вдишваме положителна прана, което води до добро здраве.

Прана е онази сила, която ни поддържа живи. Силната прана, която тече в телата ни свободно е жизненоважна за нашето добро здраве. Качеството на всичко, което правим, включително дишане, усещания, хранене, движения, чувства, мисли, игра, работа, комуникация, обич, и т.н. - всичко зависи от начина, по който управляваме нашия живот и нашата енергия.

Ние всички сме носители на енергия, свързани с цялата вселена.

Източници: http://www.facebook.com/AashrithaYoga
http://www.positiveholisticapproaches.com/Prana.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар