вторник, 19 март 2013 г.

Моите коментари: За Папа Франциск и толерантността




Боряна АНТИМОВА

Инагурацията на Папа Франциск в директно предаване от Ватикана... Вълнуващо... Настръхваш от величието на момента, и от това, че се случва наживо, пред очите ти...

Когато съобщиха новината за белия дим и че светът има папа, публикувах снимката на бъдещия Папа Франциск във Фейсбук, а някакви хора ме упрекнаха, че обръщам прекалено голямо внимание на един... католик... Това е толкова неуместно и нетолерантно, колкото би прозвучал всеки коментар на един католик за пищността на нашите православни християнски храмове например... Както се казва, някои се стараят да бъдат "по-католици от папата"...

Да не говорим, че освен всички държавни глави от целия свят, на инагурацията присъстват представители на еврейската църква и на много други религиозни общности. Там е и Вселенският патриарх на източноправославната църква Вартоломей. Което е сигурен знак за готовността на новия Папа да работи за сближаването на двата основни клона на християнството - православие и католицизъм.

Появата на представител на източноправославното християнство е първият такъв случай след източно-западния разкол (Великата схизма) между Рим и Константинопол през 1054 г. Това е политическото разделение на християнската църква на двата й основни дяла - Римокатолицизъм и Източно православие.

Какво значение има колко са католиците у нас! Нелеп е коментарът, че е неприемливо в една страна с преобладаваща източноправославна религия трите национални телевизии да предават директно инагурацията. Неуместен е, защото този човек, освен държавен глава на Ватикана, ще е духовен водач на милиарди хора по света!

В своята проповед към присъстващите Папа Франциск е такъв, какъвто заяви, че ще бъде веднага след избирането му - скромен, сдържан, обран, добронамерен, сърдечен и грижовен - като истински баща. По всичко личи, че йезуитът Папа Франциск ще въведе нов стил на поведение не само сред католическата, но и сред всички останали религиозни общности по света.

"Бъдете пазители на даровете от Бога", каза скромно Папа Франциск и като се обърна към всички важни ръководители в света, се обяви против агресията и разрушението и призова да изгоним от сърцата си омразата, завистта и надменността, които омърсяват света. Той многократно повтори в проповедта си "Не се бойте от добротата", като израз на висше благочестие.

"Не се уморявайте да искате прошка, каза още светият отец. Бог винаги прощава, напомни папата, само че ние се уморяваме да искаме прошка и ставаме самодоволни, самозабравяме се."

В годините на тоталитаризъм и стъпкване на вярата у нас думата "йезуит" е придобила доста негативен оттенък - на лицемерен човек, който "се извърта" и променя решението си според това, накъде духа вятърът. Това е неправилна трактовка на висшите принципи на йезуитството, които са свързани преди всичко със скромност, грижа към бедните и пълно отдаване на църквата и Бог.


Папа Франциск се възкачи на Светия престол, казвайки, че мисията на защитник не е единствено християнска мисия, а "означава да защитаваш всяко живо същество, красотата на сътворения свят... Означава да уважаваш всяко Божие творение и да уважаваш околната среда, в която живеем. Означава да защитаваш хората, да показваш обична загриженост към всяко човешко същество, особено към децата, възрастните, тези, които са в нужда и които често оставяме на последно място".



Толерантността и уважението към различната религия са сред най-големите ценности на нашия цивилизован свят. Затова, като благочестиви православни християни, да спрем с нелепите коментари, да се смирим и да уважим по подобаващия начин това световно събитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар