понеделник, 2 юли 2012 г.

Филмът "JULY" с покани за още 3 фестивала



Касиел, Параскева и Яна на червения килим преди световната гала премиера на филма `JULY`, Москва, 27 юни.

Боряна АНТИМОВА

Българският филм "JULY", чиято световна премиера беше на 27 юни на 34-ия Московски международен кинофестивал, ще бъде представен на още три престижни фестивала - в Манхайм, Германия, в Маракеш, Мароко (фестивалът на Джон Малкович), и в Хайфа в Израел. "До 20 дни очакваме и още покани", съобщи продуцентът Галина Тонева.

Филмът не се пребори за златната статуетка "Свети Георги", но самото участие на фестивала е голям успех, след като от 3000 заглавия в конкурсната програма бяха избрани само 17. "JULY" участва заедно с още 16 ленти от цял свят. Монтажът му е завършил буквално преди дни, като дори Кирил Станков, който е режисьор и сценарист, го е гледал на голям екран за първи път в Москва.

"Най-интересното е, че след 14 версии това, което видяхте, е много близо до оригиналния сценарий. Много неща, които не са влезли след монтажа, но повечето според мен са влезли във филма, са резултат на импровизация не само моя, но и на актрисите и на целия екип", каза пред БНР Крил Станков.

Главните роли във филма са поверени на Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Те пресъздават на екрана съдбата на три жени на около 40, които в годините на прехода са изгубили себе си, но при едно приключение край морето отново успяват да открият приятелството и сами се изправят срещу насилието.

"Не го сравнявайте с "Кецове", също продукция на "Гала филм", каза продуцентката Галина Тонева. Да, има нещо общо между двата филма, и то е, че показват една различна духовност и ценностна система. Показват хора, различни от масовия вкус. Но докато "Кецове" е вик за свободата, "JULY" е филм за равнодушието, вик и болка към това, което ни се случва.

Хубавото на новото българско кино е, че започна да показва нормални хора, които искат да живеят нормално в една среда, която дава възможност на младите хора да се развиват. Новото ни коно показва други млади хора, друго поколение."

"JULY" вече е гледан от 3000 човека публика в Москва, и трите прожекции бяха при претъпкани салони и с бурни аплодисменти, продължаващи по 3-4 минути - сподели Касиел. - Публиката в Москва е много интелигентна, но и разглезена, ако не й хареса филм, направо става и си излиза. А нас ни знаеха по име, прегръщаха ни и ни поздравяваха, към всяка се отнасяха с огромен респект и уважение", разказа актрисата.
Яна, Касиел и Параскева на разхидка из Москва заедно с продуцентката Галина Тонева

Това е втори пореден пробив на наш филм, след успеха на "Кецове" на предишното издание на фестивала. Подобно нещо рядко се случва - и двата филма са дебюти на "Гала филм". "Освен че е голяма чест, е и огромен пазар, който отваря широко врати на тези филми и екипите им по света", подчерта Касиел.

Представителят на козметичния гигант "Лореал" за цяла Русия - Жорж Шишманов, французин с български произход, след като гледал "JULY" на фестивала, организирал истински звезден празник на трите ни актриси от лентата - Касиел, Параскева и Яна.

Той им изпратил като подарък свои гримьори и фризьори да се грижат за звездния им вид по време на цялото им пребиваване в руската столица. Развел ги и на вълнуваща разходка из нощна Москва, разказа Касиел. - Москва е невероятен опияняващ имперски град, ще ти се да яхнеш кон и да препускаш... Чувствам се наистина като Настася Филиповна."

Филмът получил много овации на голямото парти на "Холивуд Рипортър", както и на ревю за висша мода, организирано специално за гостите на фестивала и целия московски елит от съпругата на Никита Михалков. Самият той лично поздравил екипа.



Екипът на "JULY" на пресконференцията за представянето, от ляво на дясно: Яна Титова, режисьорът Кирил Станков, продуцентката Галина Тонева, Параскева Джукелова и Касиел Ноа Ашер.
Снимки: Български културен център - Москва

повече за филма - ДЖУКЕЛОВА СИ ОТРЯЗА КОСАТА ЗА ФИЛМ


"Златният Георгий" отиде при британски филм


Миналата вечер в столицата на Русия бе тържествено закрит 34-ият Московски международен кинофестивал. За първи път в своята история той включваше едновременно четири конкурса – основен за игрално кино, в който се състезаваше и българският филм „JULY“ (реж. Кирил Станков) и конкурсите „Перспективи“ и за документално и късометражно кино.

Член на журито бе Явор Гърдев, който преди 4 години получи “Сребърен Свети Георги”, за филма “Дзифт”. Призовата статуетка бе от злато с проба 999,9, пресъздаваща знаменитата сцена на битката между Свети Георги Победоносец на коня, сражаващ се със змея.

След като на миналогодишния фестивал „Кецове“ бе удостоен със специална грамота от международното жури, а през 2008 г. Явор Гърдев спечели наградата за режисура за „Дзифт“, този път нашето кино остана без отличие.

Журито присъди Главната награда „Златен Георги“ (Золотой Георгий)  на британския филм „JUNKHEARTS“ (Отпадъци) с режисьор ТИНДЖ КРИШНАН (Tinge Krishnan).

Специалната награда „Сребърен Георги“ (Серебряный Георгий) получи мексиканския филм „FECHA DE CASUCIDAD“ (Срок на годност) с режисьор КЕНИЯ МАРКЕС (Kenya Marquez).
„Сребърен Георги“ за режисура взе руснакът АНДРЕЙ ПРОШКИН за филма си „ОРДА“.

Наградата за най-добър актьор бе връчена на ЕДИ МАРСАН (Eddie Marsan) за неговото изпълнение във филма „JUNKHEARTS“.

Наградата за най-добра актриса получи РОЗА ХАЙРУЛИНА за изпълнението й в руския филм „ОРДА“.

За победител в конкурса „Перспективи” бе обявен британският филм „WRECKERS“ (Вредители) с реж. ДИКТИНА ХУД (Dictynna Hood).

Наградата за най-добър документален филм спечели шведско-британската продукция „SEARCHING FOR SUGARMAN“ на шведския режисьор МАЛИК БЕНДЖЕЛУЛ (Malik Bendjelloul)

Победител в конкурса за късометражно кино е 7-минутният германски филм „THE CENTRIFUGE BRAIN PROJECT“ (Проект „Мозъчна центрофуга“ на режисьора ТИЛ НОВАК.

За цялостен принос в световното кино бе отличен прочутият американски режисьор ТИМ БЪРТЪН (Tim Burton), а със специален приз за актьорско майсторство и вярност към принципите на школата на Станиславски бе наградена френската звезда КАТРИН ДЕНЬОВ /Catherine Deneuve).

С наградата на международната критика (ФИПРЕССИ) бе удостоен италианско-френският филм „A.C.A.B.: All Cops Are Bastards“ (Всички ченгета са копелета) на режисьора СТЕФАНО СОЛИМА (Stefano Sollima).

Наградата на публиката спечели италианският филм „MAGNIFICA PRESENZA“ на режисьора ФЕРЗАН ОЗПЕТЕК.


Няма коментари:

Публикуване на коментар