сряда, 21 август 2013 г.

Македонски режисьор сбъдна мечтата на наша актриса

Сн. Александър Хаджиев
Краси Кузманова, Александър Сано и Иво Желев се снимаха в сериозни роли в копродукцията “Лазар”

Боряна АНТИМОВА

След тежък и продължителен кастинг няколко български актьори получиха възможността да премерят сили с големите имена в съвременното европейско кино. Александър Сано, известен като Косъма от сериала “Под прикритие“, Красимира Кузманова, изгряващата звезда Иво Желев, носител на Икар 2013 за участието си в “Клер Мадам Соланж“ участваха с големи роли във филма "Лазар". Йосиф Шамли и Стефан Денолюбов (“Етажна собственост”) също се снимаха в лентата.

"Лазар" е копродукция на Македония, Хърватска, България и Франция с режисьор Светозар Ристовски от Македония.

Филмът, чиито снимки приключиха на 12 август, е невероятен шанс за нашата актриса Красимира Кузманова да осъществи, макар и на зряла възраст, мечтата си за главна роля в киното. От малка тя е луда по него. “Имах проблеми с бъбреците, водеха ме на Хисаря и бях поставила условие, че ще пия минералната вода, ако ходим всеки ден на кино”, сподели пред “Преса” актрисата.

Красимира Щузманова (в средата) заедно с другите дсве звезди в "Лазар" Ведран Живолич и Наташа Ристович

“Краси е боец, работяга и качествен артист, но не бие барабаните”, казаха за нея бившите й състуденти. Русокосата красавица е от оня “златен” випуск на Крикор Азарян с асистент Тодор Колев, от който излизат имена като Мариус Куркински, Касиел Ноа Ашер, Койна Русева, Стефка Янорова, Галин Стоев, Лили Маравиля и др.

Двате красавици във филма "Лазар" - Наташа Петрович и Красимира Кузманова
станаха близки приятелки по време на снимките

За кастинга в Скопие Кузманова е поканена от продуцентите от българска страна - “Гала филм”, след като я гледат в постановка в Червената къща. В “Лазар” тя играе сестрата на главния герой Лазар и жената на другия главен герой Тони. На кастинга в Скопие присъства актьорът за главната роля на бъдещ неин мъж Деян Лилич.

“Казах, че в киното и телевизията имам епизодични роли, но че съм с добър театрален опит, и че съм работила с големи руски режисьори като Валери Фокин и Василий Сенин.


От българските споменах Галин Стоев. Оказа се, че моят бъдещ партньор Деян Лилич също е работил с него в Скопие и че ме е гледал в негова постановка в Охрид преди години и ме е запомнил.


Вероятно това е било решаващо за избора ми”, разказа актрисата.


“Красимира Кузманова удари наистина десетката за първата си главна роля в киното. Спечели я в двубой с Койна Русева и още 60 актриси от Македония и България”, съобщиха за “Преса” от кастинг екипа на “Гала филм”.


Участието на български творци в продукция от такъв ранг е голям пробив и реален трамплин за по-нататъшното им развитие на европейския филмов пазар. Така че Кузманова има реалния шанс да получи и друга сериозна роля в някоя следваща продукция.

Другата главна женска роля е поверена на 26-годишната Наташа Петрович, обявена от Ралф Файнс за новата Ингрид Бергман. В ролята на Лазар е младият Ведран Живолич, също с малък опит в киното, но с много силен театрален дебют в Македония.

Красимира Кузманова с Ведран Живолич (Лазар), с когото във филма са брат и сестра

Нашите актьори си партнираха във филма със свои колеги, любимци на режисьори като Милко Манчевски, Горан Паскалевич, Емир Костурица. Светозар Ристовски блясва на световния кино небосклон още с дебютния си филм “Илюзия“, който предизвиква истински бум, носител е на награди от Япония, Канада, Хърватия, Македония. В момента работи в Канада.

Иво Желев, Красимира Кузманова и Наташа Петрович в паузата между снимките на два епизода

“Лазар” е вълнуваща история за предателство и изкупление. Интригата се върти около млад мъж, който започва трафик на хора за Гърция от посткомунистическа Македония. Снимките започнаха на 1 юли 2013 г. в Скопие и приключиха на 12 август в София, като последните сцени се заснеха пред президенството.

Красимира Кузманова с Александър Сано, нашумял с ролята си на Косъма в "Под прикритие" 

Александър Сано още с пристигането си в македонската столица е бил заобиколен от почитатели на героя му в сериала “Под прикритие“, който е много популярен там.

Публикувано във в. "Преса", 21 август 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар