неделя, 9 декември 2012 г.

Стрелец – духовният търсач на зодиака

Стрелците са едни от най-щедрите натури. Снимки: Thinkstock


Какво още не знаем за тази зодия

Той е учител по йога, пътешественик, изследовател, стратег, визионер, философ по душа, а понякога и дървен такъв... Говори обаятелно, с удоволствие "просветлява", ерудиран е, прескача от тема на тема, завихря те в удивителен синтез от познание, щедър е, живее с размах, обича удоволствията и в никакъв случай не се отказва от хубавите храна, вино и жени. Той е просто Стрелец.

В изчистената форма на знака Стрелците са духовните търсачи на зодиака. Те се целят високо, амбициозни са, знаят, че там някъде, отвъд хоризонта ги чака нещо по-добро и не се страхуват да се втурнат да го преследват, рискувайки сигурността си. Живеят и действат така, сякаш са галеници на съдбата, сякаш ангел-хранител или самият Господ ги закриля.

И много често е така. Стрелците са оптимисти, очакват обстоятелствата да бъдат благосклонни, вярват, че светът е пълен с възможности, и съответно ги съзират и грабват.

Символът на Стрелеца е кентавърът – митично същество, наполовина човек, наполовина кон, опънал тетивата на своя лък и насочил стрелата си към небесата. В това изображение прозира двойнствената природа на Стрелците. Човекът, устремен към далечината, олицетворява стремежа им към по-висши цели, към търсене на смисъла и голямата картина. Конското тяло на кентавъра е връзката им със земята, с нейната мъдрост, материалност и сетивност.

И както са изключително вдъхновени и озарени, така са и непоправими хедонисти, влюбени в благините, които този свят предлага. И обичат от всичко по много. Стрелците са щедри не само към себе си, но и към всички наоколо. Защото знаят, че там, където е текло, пак ще тече – животът е непресъхващ рог на изобилието. Щедри са и на обещания. В повечето случаи им е трудно да изпълнят всичко, просто защото не им е по силите, но желанието им със сигурност е било искрено и огромно – поне заради него можем да не ги съдим твърде строго.
Еднообразието е най-големият враг на този зoдиакален знак

Стрелецът е знакът на експанзията, той не признава ограничения, прекрачва граници, иска да се докосне до огромното разнообразие на действителността. Затова обожава да пътува. Той е пътешественикът на зодиака, но не като турист, прескачащ от спа център на петзвезден хотел.

Макар никога да не би се отказал от лукса и удобствата на цивилизацията, у него вирее и неистовият вътрешен стремеж да се докосне до грубата действителност с нейната самобитност – светът е шарен и спасение дебне отвсякъде. Стрелецът няма да се погнуси да обиколи Третия свят, нито ще мрънка като разглезен европеец. Той е Индиана Джоунс на зодиака.

Представителите на този знак са готови да преживеят всякакви трудности, стига да знаят, че последните имат смисъл. За тях животът означава откривателство на нови територии, учене и растеж. Огненият им интелект ги прави завладяващи оратори, които привличат вниманието на аудиторията със своя ум, със свежото си чувство за хумор и красноречието си. Те чувстват, че техен дълг е да изрекат истината, такава каквато я виждат, и го вършат с огромна страст и плам. Това ги прави толкова нетактични, че слонът в стъкларски магазин е балерина пред Стрелеца, наранил чувствата на ближния. Все пак да не забравяме, че са подтикнати от най-добри намерения.

Техните самоувереност и интелектуална мощ може да ги заблудят, че са по-умни, по-мъдри, по-свети, по-напреднали и по-прави от всички останали. Изпадат в синдрома на проповедника и стават нетолерантни към инакомислещите. Понякога тръгват на кръстоносен поход в изпълнение на дълга си да "хвърлят светлина в мрака" и тогава героичната им природа се превръща във фанатична. Спасението за Стрелеца да не изпада в подобни морализаторски капани е да не се взима твърде насериозно. Той знае как да се посмее над себе си. Все пак е роден философ – може да погледне философски на всяка ситуация.

Стрелците се страхуват от няколко неща – от ограничение, скука и еднообразие. Вътрешното им гориво е вълнението и приключението. Но животът не винаги предлага калейдоскоп от забавления. Затова основна задача на Стрелеца е да намери разнообразието в себе си, в своя вътрешен духовен свят и неговите неизбродни пространства.

За да се справят със страха от обвързване, Стрелците могат да погледнат на самия акт на отдаване и единение с любим човек като на приключение, като на кръстоносен поход срещу собствените страхове, защото свободата е състояние на духа, не външно обстоятелство, а другият човек е също толкова многоизмерна вселена, каквато са и те, в която могат да се скитат и да откривателстват. Така ще избегнат опасността да бъдат повърхностни и леконравни.

Автор: Милена Вълканова за edna.bg





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар