събота, 16 ноември 2013 г.

Наш модел покори и Джорджо Армани

Фотосесията за руския "Воуг", при която снима палта при 34-градусова жега в Ню Йорк



Карл Лагерфелд лично снима Креми Оташлийска, последния сезон тя участва в 54 ревюта на топ дизайнери


Боряна АНТИМОВА

Без капка силикон по нея, полу-дете, полу-жена, интелигентна, възпитана, дисциплинирана и владееща няколко чужди езика, българката Креми Оташлийска пренаписва представата за топмодел у нас.

За всички асове тя е просто Креми и е точно такава, каквито са големите в света на модата, като буквално за месеци се превърна в един от най-търсените модели в света. На 17 тя се изкачи с летящ старт там, където много наши момичета само мечтаят да бъдат - покори самия моден гуру Карл Лагерфелд и флиртува пред собствения му обектив.





Тази година Креми буквално отвя конкуренцията. Едва навършила 18, вече е в подножието на топ 50 на световната класация за модели и е въпрос на месеци да влезе в престижния списък, заради изключителния й есенен сезон. А това пък я приближава до статута “световен топ модел”, за който модните спецове от агенция “Сюприйм” в Ню Йорк признават, че я готвят.


"Многоликата" Креми в тоалети на "Долче и Габана", "Марк Джейкъбс", "Ланвен", "Джъст Кавали"
и "Питър Пилото" за сезон есен-зима на 2013/2014 г.

Креми по улиците на Ню Йорк
Креми беше неизменна част от всички ревюта на есенните модни седмици в Ню Йорк, Париж, Милано и Лондон.

Премина като модно торнадо през 54 модни спектакъла и помете рекламни кампании на титани като “Баленсиага” с ексклузивен договор.

Модни крепости като “Шанел”, “Ели Сааб”, “Валентино” и “Джамбатиста Вали” се надпреварваха за лицето на Креми, представлявано в България от агенция “Интер Моделс”.

У нас най-после се заговори за нея и е номинирана за “Жена на годината” в раздел “Мода” на сп. “Грация”.

В края на октомври Креми покори още една модна емблема – Джорджо Армани.


Беше избрана лично от модния гуру да представя негови творби в ексклузивния му моден спектакъл “Само една нощ” (“One night only”), който се проведе в Ню Йорк. На мащабното шоу 90 модела представиха 160 тоалета.



Креми в модел на Армани на шоуто "One Night Only"
В рамките на вечерта беше показана последната колекция на Армани и ретроспективната изложба “Ексцентрико” (“Eccentrico”), с есенцията от творбите на дизайнера от 1985 г. до днес.


На червения килим след ревюто блеснаха звезди като Леонардо ДиКаприо, Мартин Скорсезе, Хилъри Суонк, Рене Зелуегър, Рики Мартин, Глен Клоуз и Наоми Уотс.



Джорджо Армани, който това лято през юли навърши 79, призна пред френския вестник “Фигаро”, че всяка седмица сменя завещанието си.


“Това е мъчително, но когато човек работи 50 години, трябва да се погрижи за хората, които го съпътстват.




Креми след ревю


Не обичам да мисля за времето след Армани, но все пак преди време попитах един от близките ми съдружници дали нещата ми са в ред.

Той ми отговори: "Когато Господ те повика, ще бъдеш готов, ще видиш". И това ме успокои", споделя още известният моделиер. Той не е склонен да говори за миналото, а гледа в бъдещето. "Денят на моето оттегляне ми се струва още много далеч.

Разбира се, "Армани" ще се нуждае от нов ръководител. Но не стилист, по-скоро добър мениджър с усет към конфекцията, имиджа, комуникацията и стила.

Нужни ми бяха 30 години, за да науча всичко това", обяснява Джорджо. Според слуховете за негов наследник се готви племенникът му - Андреа Камерана.


Джорджо Армани пред модели от ретроспективната си изложба

Джорджо Армани е роден в Пиаченца, Италия на 11 юли 1934 г. Започва да създава нови модели през 1970 г., които се продават в няколко модни къщи в Италия. През 1974 г. е представена неговата първа колекция, която преминава при голям успех. Истинската слава го достига през 1975 г.
Днес той е сред водещите модни дизайнери в света, диктуващи модата на вече няколко поколения. Освен облекло, той има в колекциите си аксесоари, часовници и бижутерия.
Сред звездите на Холивуд, които се обличат в Армани, са Джулия Робъртс, Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Том Круз и други.
Армани е сред първите дизайнери, забранили участието на модели с индекс на телесната маса (BMI) под 18 след смъртта на модела Ана Каролина Рестън през 2006 г. вследствие на анорексия нервоза.


Креми на фотосесия в готик визия за известното списание "Нумеро"



“Джорджо Армани е различен от всички дизайнери, с които съм работила”, каза за “Преса” Креми. “За разлика от колегите си, които оставят кастинг директорите да им избират моделите, той присъства на всички кастинги и лично избира моделите за следващото си ревю. Винаги е сериозен и вглъбен в работата си. Присъства на всички проби на тоалетите си и предпочита лично да пипне всичко.

Когато от агенцията ми съобщиха, че Джорджо Армани лично ме е избрал за голямото шоу, подскочих и веднага звъннах на мама. Армани си е Армани”, разказа още Креми.


Креми позира пред обектива на самия Карл Лагерфелд


Преди Армани Креми има вълнуваща среща с друг перфекционист - самия Карл Лагерфелд. “Той ме избра за лице на колекцията си “Шанел Круиз” за Сингапур. Снима ме лично с всеки тоалет от колекцията за специалния албум, който се раздава на всички гости на ревюто. Засега съм ангажирана с всички негови шоута”, разказва Креми.


Креми (на преден план) сред "момичетата на "Шанел"

“Когато се запознахме, Лагерфелд ме попита откъде съм. Казах му, а той: “А, от България, никого не познавам от там”. Каза, че е доволен от мен, че снимките са излезли много хубаво. Винаги съм си мислила, че е студен и недостъпен. Не ми е хрумвало, че е толкова забавен, шегува се, енергичен, винаги на всички ще каже по нещо. Това ме изненада”, сподели Креми.

Креми пред известния като "майстор на тоалета"
Джамбатиста Вали преди ревюто му
от кутюр за есен-зима 2013/2014


Преди това тя става любимка на "Баленсиага" и това е първият й сериозен пробив. Още е на 17, когато й съобщават, че е избрана за “Баленсиага ексклузив”. Дизайнерът Никола Геские (който в края на годината напусна модната къща – бел. ред.) я избира да му закрие ревюто. Два пъти тя е “ексклузив” на “Баленсиага” – и пролетта, и есента миналата година, което е много престижно и е привилегия само на най-известните модели.

В официалния календар на Креми за пролет-лято 2014 са записани ревюта на “Шанел”, “Кензо”, “Соня Рикел”, “Нина Ричи”, “Джъст Кавали”, “Алберта Ферети”, “Том Форд”, “Марк Джейкъбс”, “Долче и Габана”, “Дона Карън”, “Миу Миу”, “Луи Вюитон”, “Ив Сен Лоран”, “Ланвен”, “Салваторе Ферагамо”, “Роберто Кавали”, “Фенди”, “Питър Пилото”, “Ели Сааб” и много други. Педставяла е висша мода (от кутюр) на “Валентино”, “Шанел”, “Джанбатиста Вали”, “Ели Сааб”…



Креми в модел на Максим Симоенс


“Да направиш 54 ревюта за един сезон си е подвиг. Това е темпо, непосилно за опитните модели с няколко години стаж, а дъщеря ми го постигна буквално за месеци”, сподели за “Преса” майката Юлия Мумджиева, едно от “златните момичета” в ансамбъла ни по художествена гимнастика.

От 20 години тя ръководи клуба си по аеробика “Юлива” и въпреки че е там нонстоп, следи отблизо кариерата на по-малката си дъщеря и събира всичко за нея.
Юлия показва филма, който парижката агенция на Креми “Елит” прави за нея и се излъчва по световния моден канал “Фешън ТV”.


Креми в Ню Йорк

"Не знам защо у нас журналистите последни научават за успехите на Креми, но се е случвало модни медии да публикуват репортажи от ревюта на световноизвестни дизайнери, без да споменат, че в тях участва една българка. Целият моден свят знае за Креми, а тук все едно не съществува”, чуди се Юлия.


Креми с майка си Юлия


Креми живее за постоянно в Ню Йорк, в Манхатън, в апартамент с други модели. Има си приятел българин, за когото е лаконична, че “също работи, но няма да говоря повече за него”. В Ню Йорк я представлява агенцията “Сюприйм”, в която се мести, след като в първата й агенция “Форд моделс” настъпват големи промени и се сменят шефовете.

Във всеки град, където работи извън Ню Йорк – Париж, Лондон, Милано, Барселона и Копенхаген, я представлява отделна агенция, като най-престижна и със световна слава е тази в Париж – “Елит”.


На ревю на "Джъст Кавали" за пролет-лято 2014


“Отстрани животът на Креми може да изглежда лъскав, но в действителност никак не й е леко – жали я майка й. Случвало се е в 4 сутринта да снима бански, и да вали сняг, който разтопяват с вентилатори. В 6 часа летя от Ню Йорк за Париж, сутринта като кацна, снима в Париж, а след обяд същия ден се върна в Лондон. И това й се случва през няколко дена – да пътува, да снима, да се връща.

Лятото пък в най-голямата жега в Ню Йорк, при 34 градуса, й се случи да участва във фотосесия, навлечена с палта и кожи. Трябваше да я снимат в движение и правеха по няколко дубъла, а тя беше на непривично високи токчета, обикновено ходи с ниски обувки или кецове. Да не говорим, че й се налага да прекосява постоянно Океана от Ню Йорк до Париж, Милано или Лондон.”

Седмиците на модата по традиция започват в Ню Йорк, после в Лондон, Милано и завършват в Париж, където все още се смята, че е най-престижно да участваш. След модните седмици през септември – началото на октомври после започват снимките за рекламни кампании.


В тоалет на Роберто Кавали, пролет-лято 2014


Голямото следващо събитие на Креми е участие в ревю на Карл Лагерфелд за “Шанел”. “Дъщеря ми казва, че участието й не е потвърдено още, но няма начин да не участва. Какво ще представят – още не се знае. При тях се знае от днес за днес.

Никога не е сигурно и дали един модел ще участва. На кастинга за ревюто може да те изберат, да отидеш да пробваш тоалет, да те харесат и на другия ден, няколко часа преди ревюто да ти кажат, че нямат нужда от теб. И това се приема за нещо нормално в света на голямата мода.

На фотосесия за 10 MAGAZINE
Всеки дизайнер си има по десетина сигурни модела, които винаги вика, и другите избират допълнително, защото и самите модели много се променят.

Ако пролетта една девойка е изглеждала добре, есента може да не е вече така. Може да е напълняла повече от допустимото, да е качила 5-10 кг. Затова всеки път ги викат на кастинг, за да установят какво е състоянието им в момента.

За Креми обаче в случая с Лагерфелд това “правило” не важи, тъй като тя вече се ползва неофициално със статута на модел, предпочитан от модния гуру.



Публикувано във в. "Преса", 16 ноември 2013 г.

ИНТЕРВЮ С КРЕМИ


ОЩЕ СНИМКИ

Креми в тоалет на "Шанел" за пролет-лято 2014

Креми преди ревю на Джамбатиста Вали

На фотосесията за руския "Воуг", когато снима палта при 34-градусова жега в Ню Йорк


Креми (вдясно) с модели след ревю на "Джъст Кавали"
за есен-зима 2013/2014

На ревю на "Шанел" от кутюр за есен-зима 2013/2014

1 коментар:

  1. Страхотна е! Сега седмиците на модата са много по-интересни след като знам, че имаме български модел на подиумите. Желая я й късмет и още по-големи успехи, като корица на Vogue USA :)

    www.fromhead-2-toe.blogspot.com

    ОтговорИзтриване